Més de 6.500 hectàrees, segons ha informat el conseller d’Interior, Miquel Buch, durant la tarda després de la reunió mantinguda al Centre de Comandament. Es tracta d’una cursa contrarellotge que estan afrontant els Bombers de la Generalitat des d’ahir, en el qual s’està treballant en el control del flanc dret, un dels més perillosos per a l’extensió del foc.

Segons el conseller, l’estratègia mantinguda fins el moment ha donat resultats “positius“, en el sentit que s’ha pogut anar “atacant la llengua de foc des del principi i anar pujant”, i s’espera que en les properes hores els equips d’emergències puguin continuar, ja amb una meteorologia diferent durant la nit, per arribar fins al “cap de l’incendi”.

Ara els efectius es dediquen a treballar en el sector nord d’aquest flanc perquè hi ha sectors que podrien créixer. Precisament aquest és un dels motius que han portat a ordenar el confinament dels habitants de Bovera (Garrigues). Segons Buch, la mesura s’ha pres per motius de seguretat i forma part “d’una de les hipòtesis” d’actuació marcades pels responsables de l’operatiu. El conseller ha insistit que no creuen que el foc arribi al nucli de Bovera, però que se n’ha decidit el confinament per precaució. A Maials (Segrià) s’ha recomanat el confinament de gent gran, embarassades, infants i persones amb problemes respiratoris.

Prohibicions en una situació d’excepcionalitat

Durant la tarda i després de la reunió, Torra ha recordat que Catalunya viu un moment “d’excepcional climatologia” amb una situació “crítica” al país. Per això, ha demanat que tothom segueixi les mesures que els serveis d’emergències recomanen, així com que s’eviti qualsevol recomanació a les muntanyes properes “amb caràcter general”, en la línia de la decisió que aquest dijous s’ha pres. “Es tracta d’un tema de sentit comú; millor estar dins de casa en aquests moments per evitar riscos, per precaució, seguretat i seguir el que els professionals demanen”, ha afirmat.

Torra ha anunciat una nova prohibició d’accedir a les Gabarres, a la muntanya de Montserrat i les Cadiretes. També es prohibirà la sega al país en les properes 48 hores, i ha demanat “comprensió” als pagesos. Així doncs, el president ha volgut enviar un missatge de “suport, agraïment i confiança” en especial als alcaldes i alcaldesses de tot el país, especialment de la Ribera d’Ebre, però també a tots els cossos de seguretat i emergències que actualment estan treballant.