La Generalitat ha activat el pla de protecció civil Procicat i ha demanat que s’extremin les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les hores de més sol i s’adoptin mesures per protegir les criatures i la gent gran. La calor s’estendrà per tota Catalunya i a la vall de l’Ebre s’esperen temperatures al voltant de 40 graus.

El Servei Meteorològic de Catalunya va preveure l’arribada d’una massa d’aire molt càlid procedent del nord d’Àfrica que s’acostaria a Catalunya este dimarts. L’onada de calor se va iniciar a les comarques de l’oest i a Ponent, i el dimecres s’ha estès per la resta de Catalunya.

La Generalitat ha activat en fase d’alerta per onada de calor el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT). Concretament a les Terres de l’Ebre s’esperen temperatures d’entre 35 i 38 ºC i és per este motiu que des de Protecció Civil es recorden els consells d’autoprotecció a la ciutadania:

  • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
  • Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  • Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a  familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

També cal recordar que s’ha de tenir una especial atenció en les persones amb malalties cròniques, els infants i la gent més gran, ja que són els qui més pateixen els efectes de la calor. Cal que s’hidratin a sovint i des de Protecció Civil es recorda que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

 

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.