El Govern de la Generalitat reconeix la seua incapacitat econòmica per fer front de forma efectiva a la plaga de la mosca negra que afecta la riba del riu Ebre. El delegat de l’executiu a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, va explicar que pressionen tot el que poden als corresponents departaments però que al no tenir pressupostos de 2019, han de dedicar els mateixos recursos que altres campanyes.

“El que fem és insistir als diferents departmaents que necessitem més diners per fer un tractament més efectiu contra la mosca negra. La problemàtica que tenim és que estem en pressupostos prorrogats i aixo vol dir que tornarem a dedicar la mateixa quantatit que els anys anteriors”, reconeix Pallarés.

Enguany la situació al riu s’ha agreujat pel retard dels tractaments. S’havien d’haver començat al gener i, per falta de pressupost, s’han ajornat fins finals d’abril. Este dijous el COPATE  (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre) va executar el tercer dels cinc tractaments que s’han de fer.

Els tècnics del Consorci confien que es podrà atacar amb bons resultats el gran relleu larvari que encara hi ha al riu perquè, per la falta d’avingudes i de pluges, hi ha molts macròfits a l’Ebre i són l’habitat idoni per les larves de mosca negra.

Primera plataforma d’afectats

Mentrastant, els veïns de la zona ja no poden més. Este divendres s’ha constituït a Benifallet la primera plataforma d’afectats per la mosca negra. El moviment ha nascut d’una pàgina de facebook engegada per Josep Mestre, un agricultor que té un hort ecològic i que suporta cada matí núvols i núvols d’aquest insecte.

“Cada dia, al mati i al vespre, patim núvols de mosca negra. El principal és tapar-se, perquè la millor barrera és la física, i usem repel·lents i tenim la mà”, ha explicat Mestre a l’Agència Catalana de Notícies. “Hem d’exigir què està passant perquè el problema existeix des de fa anys i s’està gestionant molt malament”, ha apuntat.

Un conveni prorrogat

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre està pendent de renovar el conveni dels tractaments amb la Generalitat, que es manté prorrogat des de 2017. Des del COPATE reclamen al Govern un augment de finançament d’entre 300.000 i 400.000 euros. Enguany el pressupost ha de estat de 800.000 euros per part de la Generalitat i 100.000 per part de la Diputació.

Per si fora poc, les condicions climatològiques no han ajudat. La falta de pluges i avingudes ha fet proliferar les algues de riu, que són l’habitat ideal per la reproducció de la mosca negra.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.