Els adjectius es queden curts per definir la victòria d’Esquerra d’Amposta-ERC es queden curts. Si fa 4 anys van enterrar 28 anys de governs de CiU, passant de 6 a 11 regidors, amb una majoria absoluta històrica, diumenge van multiplicar la confiança dels ampostins: 6.102 vots i 16 de 21 regidors que converteixen Amposta en la capital republicana del país i catapulten Adam Tomàs com a líder polític.

És més. La victòria d’ERC a la Diputació de Tarragona obre les portes perquè l’ens supramunicipal tingui el primer president de les Terres de l’Ebre en democràcia. Els republicans han obtingut 11 dels 27 diputats -4 més que en aquesta legislatura-, i se situa com la força amb més representació, per davant de Junts per Catalunya, per 8 de Junts -en perd 3-, 7 del PSC -en guanya 1- i 1 de Ciutadans (PP i CUP perden representació i tampoc entra En Comú-Podem).

Diverses fonts apunten que no es reeditarà el pacte entre demòcrates i socialistes, després de l’adéu també de l’històric Josep Poblet. I a les travesses entra Adam Tomàs. També Eduard Rovira, que ha aconseguit una majoria absoluta històrica pels republicans a Torredembarra.

En declaracions a Canal Terres de l’Ebre, en la primera entrevista en televisió, Tomàs no descarta res: “Estic obert a tot però no és una condició tampoc que posi”. “Ens seurem amb ERC, com sempre, i es decidiran els llocs en funció del que sigui millor per tot el territori”, afegeix.

Jocs de cadires a banda, Tomàs té clar el seu paper: “Me molestaria que per estar ben considerat o ser ben tractat el meu municipi, hagi de tenir un càrrec”. Afegeix: “Crec que els càrrecs han de ser territorials, hem de mirar pel territori”.

Reconeix, en aquest sentit, que si fa 4 anys va adquirir el compromís de dedicació exclusiva per Amposta, ara no ha sigut així: “Esta vegada no he adquirit aquest compromís però jo no aniré a trucar a la porta de ningú, no tenim necessitat de fer valdre res”. De fet, apunta: “La força ens la donen els votants”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.