ACN (Madrid) – Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turulli Raül Romeva han tramitat aquest dimarts les seves actes de diputat al Congrés i Al Senat enmig d’una gran expectació i d’un desplegament policial per a l’ocasió. Ho han pogut fer acompanyats dels seus companys d’escó un cop la Guàrdia Civil els ha traslladat al Congrés i al Senat procedents de Soto del Real. Tal com va estipular el Suprem, han pogut fer els tràmits de forma presencial i al mateix lloc on ho han fet la resta de diputats i senadors de la cambra.

És la primera vegada que diputats electes en règim de presó agafen l’acta. Aquest dimarts podran ser presents també a la sessió constitutiva on prometran o acataran l’escó i participaran en les votacions per a l’elecció de les respectives meses.

Al Congrés, el dispositiu policial ha esquivat la premsa i ha fet entrar els quatre diputats presos per un accés al pàrquing subterrani allunyat de les càmeres. Ho han fet prop de les 10 del matí, una hora després de sortir de Soto del Real. Un cop a dins, tots quatre han passat a disposició de la Policia Nacional al Congrés, que els ha acompanyat pels passadissos sense emmanillar. Al seu costat, la pràctica totalitat dels diputats d’ERC i de Junts.

Foto: ACN

De fet, Junqueras, Sànchez, Rull i Turull han anat saludant els seus companys d’escó a mesura que s’han anat apropant a la sala de la primera planta de l’ampliació del Congrés on es fan els tràmits. Per a l’ocasió, la cambra ha estipulat que es facin la tradicional fotografia de diputats també en aquesta planta, per evitar un altre desplaçament.

Aquest dimarts tornaran al Congrés per participar en la sessió constitutiva. Ho podran fer també sense manilles i tindran llibertat de moviments a l’hemicicle.

Al Senat, Raül Romeva també ha recollit presencialment l’acta de senador a la cambra alta aquest dilluns al matí sota vigilància policial. Romeva ha arribat a la Sala Campoamor del Senat, on es fan els tràmits de presentació de les credencials i de declaració d’activitats i bens, pocs minuts després de les 10 del matí, i ha fet els tràmits necessaris per ser senador en menys de 10 minuts.

El senador en presó preventiva ha estat acompanyat per agents de la Policia Nacional vestits de paisà fins a la tercera planta del Senat, i durant l’estona en què ha presentat les credencials de senador. Romeva ha estat també acompanyat pels altres senadors d’ERC, amb qui ha pogut parlar durant uns minuts.

Tanmateix, el senador d’ERC no ha fet declaracions als mitjans i ha marxat de seguida. Ha estat acomiadat a l’ascensor entre aplaudiments de la resta de membres del seu grup.

Segons fonts d’ERC presents a la sala, Romeva s’ha mostrat molt animat i els ha dit que cal sortir a guanyar les eleccions del 26 de maig. També els ha dit que se’n sortiran i han comentat temes pràctics del grup parlamentari. L’acta de senador de Romeva se l’ha quedat el grup. A diferència del Congrés, els senadors han de fer els tràmits presencialment.

Per a l’ocasió, la Policia Nacional ha desplegat un ampli dispositiu de seguretat tan als accessos del Congrés i del Senat com a l’interior. El Tribunal Suprem va establir que els presos no podran fer rodes de premsa ni reunions a la cambra baixa, però sí que se’ls podrà veure als passadissos i es faran la tradicional fotografia, tal com han fet aquests dies la resta de representants.

Un cop completats els tràmits, el Suprem va establir que hauran de tornar a Soto del Real “sense dilació”. El dispositiu d’aquest dilluns és semblant al que es desplegarà dimarts, amb la diferència que aleshores accediran a l’Hemicicle, on tindran llibertat de moviments i podran seure amb els seus companys de grup.

Foto: ACN

Junqueras va anunciar en una roda de premsa a l’ACN que no descarta aprofitar la sessió constitutiva del Congrés per parlar amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Si ho fa haurà de ser en un recés de la sessió, ja que hauran de tornar a la presó “sense dilacions” un cop la presidència de les cambres hagi posat fi a la sessió.

La seva participació posterior en l’activitat parlamentària està per veure. Segons La Vanguardia els magistrats deixaran la decisió a mans de la Mesa del Congrés dels Diputats, que tindrà majoria progressista i que estarà presidida per Meritxell Batet. Podrien encarregar un informe als lletrats del Parlament espanyol per determinar els passos a seguir.

La setmana del judici de l’1-O al Tribunal Suprem arrencarà dimecres amb l’última sessió destinada a les declaracions de testimonis, la fase més llarga de tot el procés. Dimecres estan citats a declarar 13 testimonis i també està previst que comencin les proves pericials.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.