La Pobla de Benifassà serà la seu de les segones Jornades dels Maquis a la Tinença el proper 18 i 19 de maig. Enguany tenen per objectiu homenatjar i recuperar la memòria de Francisco Gisbert Prades, una víctima de la repressió franquista contra els integrants del 23é sector de l’Agrupació Guerrillera de Llevant i Aragó (AGLA). Es duran a terme visites guiades, presentacions, conferències i projeccions marcaran el cap de setmana.

El dissabte 18 de maig s’iniciarà amb una excursió per indrets que tenen relació amb la història del territori i els maquis, com ara la Teuleria i Mas de la Pastora, Mas de Simfores, Mas del Cabanil, Corral de l’Obaga. De cara al es durà a terme la projecció del documental “m¡AQUI!s” i el posterior debat moderat per l’escriptor i historiador Raül González Devís.

Diumenge tindrà lloc la conferència-presentació del treball guanyador del Premi de Recerca en Memòria Democràtica. Es tracta de “Por llanuras y montañas guerrilleros libres van. Anàlisis de l’impacte de la presència dels maquis a la comarca dels Ports i la vila de Vallibona”, obra de Pep Donate Resurrección. Tot seguit es presentarà el llibre “Donde nadie te encuentre”, d’Alicia Giménez Bartlett.

Finalment i després de la intervenció del Grup de Recreació de la Memòria Històrica, s’ha programat una visita guiada als llocs del poble lligats amb els maquis, com la Plaça Major, la casa de la família Abella-Gil, la caserna de la Guàrdia Civil i el cementeri.

Les jornades estan organitzades per l’Ajuntament de la Pobla de Benifassà i l’Associació de Veïns i Propietaris de la localitat.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.