Partidaris i detractors de l’abocador de residus no perillosos de Riba-roja d’Ebre s’han trobat aquest matí als peus de les futures instal·lacions, a 8 quilòmetres del nucli urbà. Allà, les màquines ja treballen a tot rendiment per aplanar el terreny on s’ha de construir el centre de valorització i el dipòsit de residus.

Els veïns de la plataforma Riba-roja Decideix han estat els primers en arribar i han fet un esmorzar a pocs metres de la zona. Reivindiquen que aquest és l’únic projecte de futur que el municipi, que perd població any rere any, té sobre la taula i demanen a la resta de la comarca que se’ls respecti la seva decisió. De fet, asseguren haver aconseguit aconseguit 500 signatures dels poc més de 1.000 habitants del poble.

Segons la portaveu de ‘Riba-roja decideix’ Maria José Torres, el projecte és “l’única” alternativa que tenen per frenar la despoblació i per poder obtenir ingressos per construir equipaments. “Només tenim aquest pla de futur, si no d’aquí a quatre anys l’escola tancarà i no es podrà fer el centre de dia per la gent gran. És això o Riba-roja està morta, volem ser un poble viu”, ha argumentat Torres.

Poc després, han arribat una cinquantena de veïns d’Almatret i Maials, de la comarca del Segrià. S’han desplaçat amb pancartes fins davant mateix de les obres i han pogut constatar, atònits, com d’avançades estan. Les plataformes Ribera Digna i Almatret Net, que lideren les protestes, denuncien el que consideren una agressió pel territori i un perill mediambiental. “No ho volem deixar en herència a la canalla, ens revoltem i no pararem fins que això s’aturi”, ha reblat Francesc Gironès, portaveu d’Almatret Net

Les obres del dipòsit de residus industrials de les Valls han arrencat després que l’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez, atorgués l’última llicència d’obres. Tot i haver avalat el projecte anys enrere, ara el Govern s’hi oposa després de constatar el rebuig majoritari de la resta de la Ribera d’Ebre. L’abocador i el centre de valorització suposaran més de 40 llocs de treball directes i uns ingressos mínims de 250.000 euros anuals per l’ajuntament durant els següents 21 anys. Tindrà una capacitat per soterrar 25 mil tones de residus cada any, el que és el mateix, 15 tones cada hora.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.