Tres dies i cinc modalitats de curses. La setena edició de la Trencacims Paüls va ser de rècord amb més de 750 participants i 8 nacionalitats tals com Suècia, Etiopía, França, Equador o Andorra; així com de diversos punts de l’Estat com el País Basc, Castelló, Galícia i Catalunya. La competició va estar organitzada pel Centre Excursionista Trencacims amb la col·laboració de l’Ajuntament de Paüls i diversos patrocinadors.

Abel Carretero (Matxacuca) amb un temps de 06:15:51 i Silvia Puigarnau (Matxacuca) amb 07:21:15 es van proclamar campions de la Ultramarató (50 km i 4000+). La segona plaça, molt disputada, i que finalment van entrar junts a meta, va ser per Lluisma Mas, mentre la tercera va ser per Alberto Vinagre. Tots dos van invertir un temps de 06:43:01. En dones, Susana Rivero (Independiente) va ser segona amb 07:38:05 i Mayte Hinojosa (CE Pedala.cat Balaguer) tercera amb 08:04:16. Aquesta prova a més de ser Campionat de les Terres de l’Ebre de llarga distància, també va ser la primera de la Copa Catalana de Curses d’Ultraresistència de la FEEC.

Al Km Vertical (de 4,5 km i 750+) es va imposar Josep Benaiges (Tr Cabrafeixet el Perelló) amb 00.43:04. Rafel Mosegui (ATE) va ser segon amb 00:46:30 i Marc Castaño (Athletic Track Mountain) tercer amb 00:46:35 . En dones va guanyar Sara Bernal (Matarranya) amb 00:57:57. La segona posició va ser per Julia Rius (Club Orientació Catalunya) amb un temps de 00:58:01 i la tercera per Núria Calduch (Atletisme Baix Maestrat) amb 01:07:06.

A la Mitja Marató (23 km i 1950+), primer cop puntuable al circuit ebrenc de curses per muntanya, els més ràpids van ser Marcel Romaní (UEC de Gràcia) amb una marca de 02:21:28 i Laia Díez (Independent) amb un temps de 03:03:01. En dones la segona posició va recaure en Eva Cris Llobat (Club BTT Montbike) i la tercera va ser per Mayte Colmenarejo (Serres del Mestral) amb 03:16:53. En homes van completar el podi Elhoussaime Fateh (Club Atletisme Baix Maestrat) amb 02:35:38 i Pau Vila (Borges Trail) amb 02:37:39.

Enguany s’incorporava una de les proves més exigents del calendari, la Trencacims 7.000. Tres etapes, en tres dies (Up&Down, Ultramarató i Mitja Marató), amb 83 quilòmetres i 6.800 metres de desnivell positiu. El titans guanaydors van ser Xavier Tomàs (Trail Serra Vernissa) amb 11:21:51 i Silvia Ainhoa Trigueros (Race Land) amb 14:20:54. Amb només 37 segons de diferència el suec Simon Karksson (Ärla If) va ser segon amb un temps de 11:22:27. El tercer lloc va ser per Jordi Navarro (Trail Roquetes) amb 11:26:07. En dones la segona posició va ser per Helena Drago (AE Caranord) amb una marca de 15:19:43 i la tercera per Camilla Bloss (Ärla If) amb 16:23:08.

A la Marxa (11 km i 500+) Alicia Rodríguez (Independiente) i Juan Sanchís (Trail Morvedre) van creuar la línia de meta en primera posició. En dones va completar el podi Susanna Castells (Centre Excursionista Trencacims) i Ainara Galarza (Trail CER la Sénia); mentre en homes Ruben Puertas (Trail Morvedre) va ser segon i Ramón Zaragoza (Independent), tercer. En la modalitat cadet que compartien recorregut amb la marxa va guanyar Alexander Esteban (Independiente), seguit per Lluc Vallespí (AE Cota 704), segon, i Aleix Bajador (ATE), tercer. En noies el triomf va ser per Adriana Rovira (Independent).

Una edició que des de l’organització valoren molt positivament, tant pel nombre de participants com per la bona acollida de les noves modalitats, destacant que la gent “hi ha respost molt bé”. “La Ultramarató l’hem fet totalment nova, perquè no coincidís amb trams de la Mitja Marató, com ho feia abans. Així els participants de la Trencacims 7.000 no trepitgen dos dies el mateix recorregut”, va remarcar Oriol Benet, membre de l’organització.

Durant la jornada de dissabte també va tindre lloc la Trencacims kids. Una cursa adreçada als més petits, de 3 a 12 anys, en la qual van participar una vintena de xiquetes i xiquets.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.