Aquest matí davant dels jutjats de Tortosa s’han reunit una gran quantitat de càrrecs electes ebrencs per acompanyar i solidaritzar-se amb l’alcalde de Roquetes, Paco Gas (ERC), dos regidors de l’ajuntament, Sisco Ollé (ERC) i Josep Codorniu (PDeCAT) i Iván Garcia, un dels membres que va formar part d’una mesa electoral el dia 1-O, quan van actuar els membres de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional amb càrregues dels antidisturbis.

Nombrosa representació política els ha volgut fer costar, començant pels parlamentaristes Joan Tardà (ERC) i Ferran Bel (PDeCAT), les diputades al Parlament de Catalunya Irene Fornós (ERC) i Mònica Sales (PDeCAT), i un ampli i extens nombre d’alcaldes de totes les poblacions del territori, com l’alcaldessa de Tortosa Meritxell Roigé, Adam Tomàs d’Amposta, Josep Caparrós de la Ràpita, Lluís Soler de Deltebre, Joan Roig d’Alcanar, o el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, entre molts d’altres.

Estan citats a declarar a partir de les 10.30 del matí Sisco Ollé, una hora més tard Josep Codorniu, a les 12.30 hores Iván Garcia i a la 13 hores del migdia Paco Gas.

El jutjat d’instrucció número tres de Tortosa investiga l’alcalde de Roquetes, pels fets que van tenir lloc durant el referèndum de l’1-O a la població. L’atestat de la Guàrdia Civil, li atribueix el presumpte delicte de sedició. El fa “màxim responsable de l’actitud de la turba de gent” concentrada als punts de votació així com d’”aportar les pautes” perquè la multitud “s’alcés públicament i tumultuàriament” per impedir l’actuació policial.

El cos armat, fins i tot, el responsabilitza de les càrregues dels antidisturbis contra els ciutadans, que es van saldar amb una desena de persones ferides. Gas ha estat citat per comparèixer juntament amb el primer tinent d’alcalde, Francesc Ollé (ERC), i el segon, Josep Codorniu (PDeCAT). A tots tres, se’ls atribueix també els suposats delictes de desobediència i malversació.L’atestat relata que hi havia congregades entre 300 i 500 persones, segons el moment del dia, davant dels punts de votació establerts al municipi.

Unes concentracions, que són definides literalment per la Guàrdia Civil com a “turbes” i que, sostenen, tindrien l’objectiu d’impedir el compliment policial de l’ordre judicial d’aturar el referèndum. En aquest context, assenyalen l’alcalde com l’encarregat de dirigir els veïns perquè actuessin en aquest sentit.Més i tot, a partir d’aquest relat consideren que, des d’aquest rol, hauria instigat “de forma directa l’actitud de la multitud” davant dels antidisturbis i la seva posterior resposta violenta, que va causar una desena de ferits i diversos desperfectes materials a la zona del Pavelló Municipal.

Aquesta seria la base argumental de la Guàrdia Civil per atribuir a l’alcalde de Roquetes el presumpte delicte de sedició, que intenten reforçar a partir d’unes declaracions públiques en les quals l’alcalde anunciava la intenció d’habilitar espais públics per fer possible la votació.

Els altres encausats se’ls acusa, segons la Guàrdia Civil, de desobediència i malversació al primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Roquetes, Francesc Ollé (ERC), i el segon, Josep Codorniu (PDeCAT). També tindrà que prestar declaració un agent dels Mossos d’Esquadra.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.