Plataformes de Catalunya i el País Valencià s’uneixen per denunciar la falta d’inversió de l’Estat en la xarxa ferroviaria de mitja i llarga distància de l’arc mediterrani. Aquest dissabte al migdia, a Tortosa, ha tingut lloc un dels actes de protesta organitzat per la plataforma Trens Dignes de l’Ebre, Priorat i Maestrat. Una xiulada, que s’ha fet als peus de l’antiga via del tren cap a Saragossa.

Des de Trens Dignes denuncien que el 80% del pressupost d’Adif es destina a l’alta velocitat en detriment del tren convencional que absorbeix prop del 95% dels usuaris, segons dades pròpies de la plataforma. Segons el portaveu de la plataforma ebrenca, Josep Casadó, pateixen problemes “molt grans, dificultats i deficiències” al territori.

Tal i com afirmen els promotors de la protesta, la “falta” d’inversions comporta el desmantellament d’algunes línies, la manca de manteniment de les unitats dels combois i que hi hagi cada dia incidències i retards tant a l’R-15 i a l’R-16, malgrat que el reajustament dels horaris. “Els nostres governants no contemplen el transport públic com una alternativa per la gent”, ha subratllat Casado. Per això, ha demanat que s’executin les inversions previstes i que s’hi inverteixin més diners.

Al manifest llegit durant la xiulada, també han exigit altres demandes com la reestructuració d’horaris i de les freqüències, ajustant-les a les necessitats dels usuaris, la rehabilitació i l’adequació de les estacions, la millora del material ferroviari, així com la reobertura d’estacions que s’han tancat. A tall d’exemple, la d’Ulldecona o la de Móra la Nova. “No té sentit que entre Reus i Saragossa no hi hagi cap estació oberta”, ha lamentat Casadó.

Així mateix, des de la plataforma han tornat a mostrar el seu desacord en el desmantellament de la via ferroviària entre Salou i Tarragona perquè consideren que el projecte del tramvia serà més viable si es modifica la infraestructura “a poc a poc”.

La mobilització s’ha dut a terme simultàniament en els municipis de València, Ontinyent, Salou i Manresa i s’hi han adherit una vintena d’entitats d’usuaris de transport públic.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.