Segons informa el Diari de Tarragona, la reconversió del sector energètic que va aprovar divendres el Consell de Ministres advoca pel tancament de nuclears quan vagin complint la seva vida útil; si hi ha extensions a curt termini, hauran de ser sol·licitades i autoritzades. Com a mínim, serà a partir de 2025 quan aquestes instal·lacions aniran clausurant la seva activitat de manera que el 2030 només hi hagi instal·lats 3.000 Mw de nuclear. I en 2035, cap megawatt.

En aquests moments hi ha més de 7.000 Mw. D’aquesta manera, l’última central nuclear a tancar seria la de Vandellòs II, que compartiria aquest honor amb les de Cofrents (València) i Trillo (Guadalajara). Per contra, les primeres a fer-ho entre 2025 i 2030 serien Ascó I i II i Almaraz I i II (Càceres). El que no farà el Govern serà «alterar l’ordre natural de tancament» que vindrà definit per les elèctriques.

Amb aquest drenatge, els plans del Govern passen per mantenir inalterable el parc de cicles combinats, amb de 27.000 Mw, el que asseguraria el futur de les instal·lacions de Plana del Vent, a Vandellòs, i Tarragona Power, al Polígon Petroquímic Sud. Fonts de Transició Ecològica apunten que s’ha optat per aquesta tecnologia de suport perquè es tracta d’un “mecanisme de generació elàstic”, que es pot posar en marxa quan es necessiti per garantir el subministrament, cosa que no passa amb les nuclears, en ser més rígid el seu funcionament, indiquen.

A més, des d’aquest departament ministerial sostenen que el cost de generació nuclear “no és molt menor” que el que suporten els cicles combinats, que, majoritàriament, funcionen a través del gas. Baixar el preu de la llum El Ministeri de Transició Ecològica ha calculat una de les variables que més interessen als consumidors dins del Marc ‘Energia i Clima’ que va aprovar ahir el Consell de Ministres: el preu de la llum. La promesa del departament que dirigeix ​​Teresa Ribera apunta a una reducció del rebut elèctric del 12% dins d’una dècada, quan la major part de la producció sigui d’origen renovable.

L’estimació del que es reduirà la factura s’ha realitzat sobre l’import brut de la mateixa, abans d’aplicar els impostos. En l’actualitat, un terç del rebut va destinat al pagament de l’IVA i altres figures tributàries. Pel que, amb les actuals variables que s’inclouen en la factura, la minoració real del rebut seria d’un 7% enfront de l’actual.

En qualsevol cas, la ministra Ribera va indicar ahir que a partir del 2030 hi haurà “una caiguda encara més pronunciada” del rebut, a causa de la incorporació de més tecnologies renovables, que són les que redueixen el preu de generació.

Seria una de les conseqüències de generalitzar l’ús de eòliques, fotovoltaiques i un altre tipus d’instal·lacions verds per generar llum, tal com es troba establert en el Pla d’Energia i Clima; l’avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic; i l’Estratègia de Transició Justa. Tres documents que, per la ministra Ribera “no són un brindis al sol“. “No hi ha per què endarrerir aquest debat“, va indicar en la seva compareixença d’ahir després del Consell de Ministres.

Però, en realitat, la llei quedarà paralitzada per la dissolució de les Corts; i el pla és un esborrany que serà remès a la Comissió Europea per a la seva anàlisi. Per ara, no tindrà efectes pràctics, a l’espera del que vagi decidint l’Executiu que surti de les urnes. La promesa que baixarà la llum, com les anunciades pels Govern anteriors, també dependrà del que es decideixi en el futur.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.