El 60% de cases del nucli antic de Tortosa necessiten rehabilitació, estan en ruïna o son solars, segons Movem. La confluència d’esquerres ha presentat una auditoria de l’estat dels habitatges del centre de la ciutat fet amb l’ajuda d’arquitectes voluntaris. A partir d’una inspecció ocular, han pogut determinar que de les 1.539 edificis residencials del Nucli Antic, la majoria necessiten alguna actuació de rehabilitació, estan en estat ruinós o, directament, són solars.

Segons l’estudi que han donat a conèixer aquest divendres als mitjans de comunicació, 576 cases (el 37,43%) presenten un estat adeqüat i no necessita de cap actuació; 410 necessiten qualsevol tipus de rehabilitació o estan visiblement afectats; i 529 habitatges estan en ruïna o són solars.

Segons l’auditoria de Movem, els barris del Nucli Antic en pitjor estat són el call jueu, el barri del Castell i el de Sant Jaume, aquests dos últims, diuen, totalment irrecuperables.

El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, acusa l’ajuntament de destinar suficients diners a les subvencions per rehabilitar edificis. “És evident que les subvencions que s’han donat en els darrers 10 anys són importants però totalment insuficients perquè si anem al ritme de rehabilitar 8 cases com a màxim per any tardarem dècades en veure rehabilitada tot el centre i barris antics a part que la degració, amb el pas del temps, anirà augmentant”, ha afirmat Jordan.

Movem proposa també l’impuls d’un pla local d’habitatge, la creació d’una regidora específica per aquesta àrea i l’impuls a l’anomenada masoveria urbana. Una nova fòrmula d’accedir a l’habitatge que ja es practica en ciutats com Lleida que consisteix a que el propietari cedeix la casa a uns “masovers” per un mòdic preu a canvi que aquests la restaurin.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.