La concessió administrativa de la gestió de la piscina és de l’any 2013. L’Ajuntament de la Sénia va aprofitar la piscina d’estiu i va construir la coberta i va instal·lar la caldera de biomassa i amb la concessió, l’empresa concessionària estava obligada a instal·lar la màquina deshumectadora i el gimnàs. La proposta presentada per l’empresa millorava el pla de viabilitat, oferint més hores d’obertura i més activitats.

Després dels primers anys de gestió, on l’Ajuntament va solucionar els requeriments de la part concessionària sobre la instal·lació, el 2016 es modifiquen els preus per a adequar-los a l’equilibri econòmic. A més, les diferents queixes dels usuaris sobre el funcionament dels serveis que arribaven a l’Ajuntament, van ser comunicades a l’empresa.

L’empresa sobre l’estiu del 2018 va comunicar la situació econòmica de la mateixa i, per solucionar-ho, demanaven la injecció de diners públics.

L’Ajuntament va desestimar aquesta injecció de diners públics, ja que les condicions del plec no ho permeten. Davant la justificació de la situació econòmica, l’Ajuntament els demana l’extinció del contracte el més aviat possible.

A principis de novembre, a una reunió amb les diferents parts, parlem de que, tal i com diu la llei, es pot indemnitzar a l’empresa per les inversions no amortitzades.

Passen els dies i la proposta de quantificació que ha de fer l’empresa no arriba i per això, es determinen dues dates límits.

A finals dels 2018 i durant el gener del 2019, van començar a arribar queixes directes al registre d’entrada de l’Ajuntament per no poder utilitzar la Piscina Municipal en les condicions òptimes per part d’usuaris i del Club de Natació.

S’envien els tècnics per realitzar inspeccions oculars abans i després de la parada tècnica que van comunicar i es comprova que no havien fet els manteniments anunciats.

Ens tornem a reunir i l’Ajuntament i l’empresa acordem una altra vegada la resolució de la concessió administrativa. Per això, s’inicia la via del mutu acord, no obstant, les postures d’ambdues parts es troben molt allunyades.

En data 1 de febrer de 2019 ens seiem en taula de negociació per debatre i negociar, tenint molt clar l’Ajuntament que, prioritzant l’interès públic, ha de resoldre la concessió i oferir el més aviat possible, amb normalitat, el servei públic. No obstant, estudiant la figura jurídica del rescat, l’altra part pot demanar danys i perjudicis. És una solució, però no es pot hipotecar al pròxim govern municipal a fer front a una reclamació judicial de danys i perjudicis directa, amb el rescat.

Es decideix que tècnicament (per una part i l’altra amb un treball conjunt) es valoraran les inversions realitzades, tenint en compte que les inversions no amortitzades realitzades per la part concessionària s’han de pagar. L’Ajuntament té feta una aproximació a aquesta valoració que dista molt de la quantia que demana l’altra part, afegint altres conceptes.

Davant les queixes de la ciutadania de la Sénia i en recomanació de l’assessorament de la Diputació, l’equip de govern decideix fer un acte fefaent, on els diferents tècnics acudeixin a les instal·lacions en presència de l’altra part, per fer una inspecció de les instal·lacions i acreditar el compliment o no dels requisits per donar el servei públic de la Piscina Municipal.

L’objectiu d’aquesta visita va ser la de salvaguardar els interessos dels usuaris i del poble i el passat dilluns, 11 de febrer, teníem coneixement de la tancada del servei per part de l’empresa, segons han indicat, de forma temporal.

L’Ajuntament (i ens consta que a l’igual que l’altra part) ens trobem recavant informació per justificar les pretensions econòmiques, per si no és possible resoldre el contracte de mutu acord (finalització convencional), atès que aquesta via per l’interès públic a protegir, seria la resolució més ràpida per restituir el servei, tot i la complexitat administrativa.

L’Ajuntament té molt clar, amb els informes jurídics que s’han portat a terme, que no podrà acceptar extrajudicialment cap indemnització que no contempli exclusivament el pagament de les inversions realitzades per la concessionària, descomptant les amortitzacions realitzades i comprovant l’estat actual dels materials objecte de la inversió.

L’Ajuntament, aquest equip de govern, amb la responsabilitat de govern d’aquests quatre anys, continuarà vetllant pels usuaris i pels interessos del municipi. Tenim la voluntat de continuar donant el servei públic de piscina climatitzada, subrogant els treballadors, que així ho vulguin i donant un servei de qualitat.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.