ACN (Tarragona) – La Confederació Empresarial de la província de Tarragona (CEPTA) ha presentat l’Observatori Empresarial dels darrers dotze anys amb dades contraposades. Mentre que el sector serveis i les exportacions han millorat, la indústria s’ha estancat i la construcció ha passat de representar el 13,10% del PIB al 5,26%. Aquesta situació ha reforçat el desequilibri poblacional entre les comarques d’interior i les de costa amb davallades demogràfiques molt preocupants, 15.499 persones des de 2011, amb un impacte especialment greu al Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Només el Tarragonès i el Baix Penedès han registrat un creixement significatiu de la població que s’explica per la proximitat a l’àrea metropolitana de Barcelona i la qualitat de les infraestructures de transport.

La crisi econòmica dels últims anys ha causat canvis estructurals a les comarques de Tarragona de l’Ebre que han modificat totalment les debilitats i fortaleses de l’economia provincial. El darrer Observatori Empresarial presentat pel Gabinet d’Estudis de CEPTA evidencia que l’economia local està més basada que mai en el sector terciari i les exportacions.

L’estudi analitza el període 2006-2018 on s’evidencia la caiguda del sector de la construcció en que només s’ha vist “parcialment compensada” pel comportament del sector serveis que ha crescut quatre punts. El pes del sector primari (agricultura, ramaderia i pesca) ha seguit davallant fins a representar un pes gairebé testimonial a l’any 2016. En canvi, el sector industrial ha incrementat també lleugerament, dades que desmentirien la desindustrialització del territori.

La mala salut de la construcció no ha ajudat a normalitzar la situació del mercat de treball i la taxa d’atur a Tarragona i l’Ebre, que es situava en el 13,9% l’any passat, amb una evolució pitjor que a la resta de país i amb una població ocupada encara per sota de la que presentava a l’any 2006.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.