Aquest cap de setmana Alcanar tornarà a celebrar la Festivitat de Sant Antoni, esperada per grans i menuts. Durant el cap de setmana, i en diferents horaris, tindrà lloc el tradicional ball popular, en el qual els balladors i balladores lluiran la vestimenta típica de la gent canareva de fa més d’un segle. I tothom qui ho vulgui podrà participar en les activitats paral·leles.

Enguany, com a novetat, els balladors i balladores ballaran la Jota Nova, que es va presentar al públic el passat dia 13 d’octubre, en el marc de les Festes del Remei, amb una gran acceptació per part dels balladors i del públic. Els professors Juanjo Vilarroya i Josep Rangel són els autors de la música de La Jota Nova, mentre que els passos del ball són fruït de la labor conjunta de Sergi Sancho, Ramon Monfort, Fabian Pla, Consol Vericat, Dolors Esteller, Núria Balada, Antoni Folgueres, Francisco Arias i Isidre Balada.

Aquesta iniciativa neix de la Comissió de Sant Antoni i dels músics de les bandes d’Alcanar que, en els últims anys, havien plantejat la possibilitat d’incorporar algun element nou a aquest ball tan antic en el que cada any hi participen centenars de parelles de balladors.

Entre els actes que tindran lloc el cap de setmana de la festa, destaca la tradicional Despertada, en honor de Sant Antoni. El diumenge, 20 de gener, a les quatre de la matinada, els membres de la Rondalla Verge del Remei i del Cor Iúbilo cantaran cançons tradicionals en els encreuaments de diferents carrers d’Alcanar. En acabar, a les vuit del matí, tindrà lloc la popular xocolatada preparada pels veïns i veïnes del carrer de Sant Antoni. Altres actes emblemàtics, que se celebraran el 20 de gener, són les cercaviles, la missa i processó en honor de Sant Antoni i la benedicció dels animals.

La Festivitat de Sant Antoni d’Alcanar està inscrita en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya, un reconeixement que posa en valor el patrimoni immaterial d’Alcanar i la faena ben feta de la Comissió de Sant Antoni. Aquesta celebració té més de 100 anys d’història i gaudeix de molt bona salut. També cal destacar que l’afluència de visitants augmenta, malgrat les baixes temperatures del gener, any rere any. La festa està organitzada per la Comissió de Sant Antoni amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alcanar.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.