El director d’alimentació de la Generalitat, Carmel Mòdol, ha recongut que les administracions de Catalunya i l’Estat tenen escàs marge de maniobra per intervenir en la crisi que viu el sector dels cítrics.

Gràcies a un tractat de lliure comerç amb l’Àfrica Meridional, està entrant al mercat europeu cítrics a baix preu, obligant als productors locals a llençar els seus fruits.

Diu Mòdol que els mecanismes per intervenir depenen de pactes polítics al més alt nivell entre els estats de la Unió. “El govern central ens diu que no demanarà la clàusula de salvaguarda que és la qual la UE restringeix les importacions de productes que provoquen l’esfondrament dels mercats. És molt díficil que la demanen perquè impliquen acords polítics al conjunt de la Comissió Europea i provablement ara no estan en condicions de fer-ho”, admet Mòdol en una entrevista a Notícies en Xarxa.

L’única solució viable segons Mòdol, és demanar a Europa la retirada extraordinària de cítrics per tal d’apujar els preus. El passat dijous les conselleres d’agricultura dels governs catalans i valencians van acordar demanar-ho a Madrid, així com mesures compensatòries com reduccions fiscals o un estudi sobre l’abast d’aquesta crisi.

Mentrestant, els pagesos donen la campanya per perduda. A mitjans de desembre una trentena de pobles valencians es van manifestar per defensar la seva horta. A Catalunya, s’hi va sumar Alcanar, on va protestar unes 300 persones. El proper dilluns 21 de gener s’ha convocat una nova manifestació.

A aquesta situació cal sumar els danys a les finques que van provocar els aiguats de la tardor, o la liquidació de la principal empresa del sector, la tortosina Agrofruit.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.