L’estudiant Pep Donate Resurrección, de l’Institut Els Alfacs, de Sant Carles de la Ràpita, ha estat el guanyador de la quarta edició del Premi de Recerca en Memòria Democràtica amb el treball titulat Por llanuras y montañas guerrilleros libres van. Anàlisi de l’impacte dels maquis a la zona dels Ports i la vila de Vallibona. Aquest reconeixement està dotat amb 1.000 euros i comporta la publicació en línia de la recerca. També s’ha lliurat un diploma de reconeixement al seu tutor, el professor Àngel Bisbal López, i un altre a l’Institut.
Les dues mencions especials, dotades amb 500 euros cadascuna, han distingit, d’una banda, l’estudiant Neus Pagès Selga, de l’Institut Castell d’Estela, d’Amer, pel treball Petjades sense rastre, i, d’altra banda, els estudiants Martí Font Segú i Àlex Torres Collantes, de l’Institut Arnau Cadell, de Sant Cugat del Vallès, pel treball Paraules d’exili. Una anàlisi de l’exili republicà a través de les memòries d’un supervivent. Els seus tutors, Purificación Merino Palomar, Paquita Masoliver i Òscar Costa Ruibal, també han rebut un diploma de reconeixement.
El nombre d’aspirants en aquesta edició ha estat el doble que el de l’any passat. S’hi han presentat 14 treballs i els temes han tractat sobre els maquis, les dones durant el franquisme, la batalla de l’Ebre, els brigadistes, la Guerra Civil a La Sènia i a Manresa, el franquisme a Begur, l’exili, els mestres afusellats i la transició a Lleida. La representació territorial al certament ha estat molt àmplia: Barcelonès, Bages, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, La Selva, Montsià, Tarragonès, Conca de Barberà, Segrià i Vallès Occidental.
Els criteris per seleccionar els tres millors treballs han estat l’interès del tema, la contribució i l’impacte en matèria de memòria democràtica, la correcció metodològica, la qualitat lingüística i la presentació, l’adequació al currículum de batxillerat i les fonts.

Valoració general del jurat

Els treballs mostren que els estudiants s’han esforçat a llegir molt, tant llibres com webs, i han realitzat visites a arxius i espais de memòria. El jurat valora positivament que hagi augmentat el nombre de webs consultades, però al mateix temps alerta que cal anar amb compte amb el veritable valor que algunes aporten.
Un aspecte destacable és l’ajut familiar que han rebut els estudiants. Hi ha recerques on es pot veure la implicació de les altres generacions dins de la família. Treballar la història oral i  els testimonis propers ha motivat molt els participants a conèixer els diferents episodis històrics que van viure els seus pares i avis.

Un Premi per apropar els joves a la història recent

El Premi, que té caràcter anual, es va crear l’any 2015 amb el doble objectiu de contribuir al coneixement del període històric del 1931 al 1980 i d’estimular l’activitat de recerca entre els més joves.

Els guardons s’han entregat aquest dijous 10 de gener, a les 18 h, a la seu del Memorial, en un acte conduit pel periodista Enric Calpena.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.