Una nova plaga amenaça els Ports de Caro-Beseit. A partir de la próxima primavera una eruga asiàtica (Cydalima perspectalis) pot acabar afectant a les boixedes i causa un efecte devastador.

S’està extenent pels boscos de Catalunya i aquest lepidòpter ha provocat danys als arbusts de boix de la Garrotxa i d’Osona així com també s’ha detectat la seua voracitat a les comarques del Ripollés, la Selva o l’Empordà. El pronòstic dels experts es que totes les zones on creix el boix es veuran invadides per aquesta espècies i encara es desconeix si rebrotaràn els boixos més afectats.

“L’oruga va entrar a Europa per Alemanya i se sospita que a través de la importació d’un boix de China. És molt agressiva i es comporta com una plaga en el sentit més clàssic del terme, com una llagosta”, explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf). Des del 2017, cuan va accedir aquesta espècie a les zones boscoses d’Alemanya, es va anar propagant pel centre i el sur d’Europa fins arribar a França, on ha devastat àmplies zones.

Segons la informació de que es disposa apunta a que va arribar a Catalunya per Besalú al 2014 i que ha sigut al 2017 i 2018 quan s’ha comprovat la seua gran capacitat de destrucció. L’oruga s’alimenta de les fulles i de les tiges més tendres. Si la defoliació es repeteix durant dos o tres anys, i a més també es menja l’escorça del tronc, l’arbust agosta les seues reserves minerals, la saba deixa de circular i acabar morint.

Foto: Parc Natural dels Ports

Font: La Vanguardia

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.