El departament d’Interior ha fet balanç de les incidències ocorregudes durant el transcurs de la nit de Cap d’Any i dels serveis i actuacions dutes a terme pels Mossos d’Esquadra, els Bombers de la Generalitat, el Servei Català de Trànsit, la Direcció General de Protecció Civil i el telèfon d’emergències 112.
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha qualificat de “tranquil·la” la nit de Cap d’Any que “ha transcorregut sense incidències destacables”. Pel que fa a aquesta nit, Buch ha destacat que el departament “ha triplicat els agents destinats a trànsit respecte una nit normal”, i ha posat en relleu que no s’ha produït cap accident mortal a les carreteres catalanes.
El conseller també ha agraït “a totes les persones que han treballat durant tota la nit vetllant per les nostres emergències”. Finalment, el titular d’Interior ha recordat que donat que seguim en nivell 4 sobre 5 d’alerta antiterrorista, “es manté actiu el reforç d’agents fins al dia 6 de gener a Catalunya”.
Els Mossos d’Esquadra han detingut  19 persones arreu de Catalunya. Cinc d’aquests arrestats ho han estat per motius relacionats amb la celebració de la revetlla de cap d’any. Del total de detinguts, 6 han estat per violència domèstica i/o de gènere.
A la Regió Policial del Camp de Tarragona cap a les 23:00 hores  un home es va presentar a la comissaria de Mossos de Reus ferit amb dos impactes de bala, un a la cama i un al gluti. Segons la víctima, mentre es trobava a Castellvell del Camp, un home amb una moto de color negre se li va apropar i el va disparar. No perilla la vida de la víctima. S’ha obert una investigació per esclarir les circumstàncies del fet. En els diferents controls de les Terres de l’Ebre no han hi hagut incidències destacables.
Per altra banda, a les 04:45 en una discoteca de Vila-seca s’ha arrestat un home per haver agredit amb un vas de vidre a un dels clients i haver-li provocat diferents talls a la cara.
Pel que fa a la Regió Metropolitana Nord cal destacar diverses baralles:  Una  entre diverses persones a les 04:15 a Santa Coloma de Gramenet sense ferits. També sense ferits a Badalona entre vuit persones a les 04:15h.  A Rubí cap a les 04:30 també s’ha produït una baralla on finalment s’ha detingut a un dels implicats. D’altra banda a les 05:00h hi ha hagut una baralla de diverses persones a prop d’una discoteca de Cerdanyola del Vallès i un dels implicats ha agut de ser traslladat a l’Hospital per una ferida al nas.
A la Regió Policial de Girona en un Hostal de Figueres s’ha detingut un home per intentar venda marihuana al clients.
Pel que fa als controls de trànsit realitzats entre les 22:00 h de la nit d’ahir i les 10:00h d’avui, els Mossos n’han fet un total de 40 a tot Catalunya. En aquests s’han efectuat un total de 783 lectures d’alcoholèmia, de les quals 53 han resultat positives. D’altra banda, s’han fet 8 controls de drogues, 4 dels quals han donat positiu.
Els Bombers de la Generalitat han tingut que fer serveis menors arreu de Catalunya, en una nit que ha estat plàcida pels diferents parcs de bombers.
El Servei Català de Trànsit durant la nit de Cap d’Any no s’ha registrat cap sinistre mortal a la xarxa viària interurbana catalana. Tampoc no hi ha hagut cap incidència viària destacada que hagi dificultat la circulació a les principals carreteres i autopistes catalanes.
Aquesta nit però s’han produït 22 accidents a les carreteres catalanes amb un balanç de 2 ferits greus i 9 lleus. A primera hora del matí s’ha registrat un accident amb dos turismes implicats a les 08:41 a l’N-II a Vidreres, amb un ferit greu, 2 menys greus i 1 lleu. La via s’ha tallat durant gairebé una hora.
Segons dades provisionals del Servei Català de Trànsit (SCT), entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2018 a les carreteres catalanes s’han registrat 185 víctimes mortals (a 24 hores).
Per part de Protecció Civil de la Generalitat, cap emergència ha requerit l’activació de cap Pla de Protecció Civil. Des del Centre de Coordinació Operativa CECAT s’ha fet seguiment dels diferents actes de massiva concurrència per comprovar que tot transcorria correctament. Cap municipi ha activat el seu pla d’emergències municipal.
El telèfon d’emergències 112 ha rebut 3618 trucades durant la nit de Cap d’Any i fins aquest dimarts a les 10.00 hores per incidents relacionats amb la celebració de la festa.
El 47.2% de les trucades (1708) s’han fet per problemes de seguretat ciutadana; el 31.4% (1136 trucades) per necessitat d’assistència sanitària; el 10.2% (368) per comportaments incívics; el 6.3% (228) per incidències de trànsit, i el 4.9% (178) per incendis i rescats. Per demarcacions, el 76.9% s’han fet des de Barcelona, seguit de Girona (9.5%), Tarragona (9.1%) i de Lleida (4.4%).
Per municipis, la capital catalana ha concentrat el 34.5% de les trucades, fins a 1251. També destaquen l’Hospitalet de Llobregat (4.2%, 154 trucades), Lleida (2,7%, 100 trucades), Badalona (2.7%, 98 trucades) i Tarragona (2.4%, 89 trucades). Per comarques, el Barcelonès ha concentrat el 43.7% de les trucades, un total de 1584. També destaca el Baix Llobregat (8.4% i 306 trucades) i el Vallès Occidental (8.2% i 299 trucades).
Tot i que les trucades han estat molt repartides tota la nit i matinada, amb una clara baixa a partir de les 08.00 hores del dia 1, la franja horària en que s’han rebut més trucades per incidents vinculats a les diferents celebracions ha estat entre les 04.00 i les 05.00, en la qual s’han atès 389 trucades, entre les 06.00 i les 07.00 hores, s’han atès 388 trucades, i entre les 03.00 i les 04.00 hores, en que s’han atès 381 trucades.

Autor:

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.