A mitjans del mes de gener arribaran cinc exemplars d’esturió europeu a les instal·lacions de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) a Sant Carles de la Ràpita, per estudiar la seva reintroducció al riu Ebre. De moment, ja s’han instal·lat grans tancs d’aigua a l’Institut, on s’estudiarà l’adaptació d’aquests peixos a les aigües del riu Ebre, segons fonts properes a l’IDECE.

L’esturió europeu, peix de talla imponent de fins a 2,5 metres de llargada i 400 quilos, encara que totalment inofensiu, famós perquè dels seus ous s’obté el caviar, tornarà a l’Ebre després de quatre dècades d’absència gràcies a uns alliberaments impulsats pel programa europeu Life MigratoEbre, amb col·laboració de l’IDECE, Parc Natural del Delta de l’Ebre, l’IRTA i la Generalitat, entre d’altres.

Els esturions provenen de Burdeus, França, on s’està duent la iniciativa de criar aquests exemplars autòctons i en perill d’extinció. Malgrat que s’ha comentat que podrien produir caviar, fonts consultades comenten que la intenció de la reintroducció no és elaborar el preciat menjar, sinó simplement tornar a afegir una espècie aquàtica que podria ajudar a enriquir l’ecosistema. Pel que fa al depredador sirulo, introduït a l’Ebre el 1974 per dos pescadors alemanys, l’esturió podrà conviure amb ell sense problemes.

El trasllat dels esturions de França a la Ràpita es farà en uns grans camions refrigeradors on aniran acompanyats per un veterinari i on s’enregistrarà tot el procés de transport. Fins i tot, un cop els esturions arribin a la Ràpita, s’instal·laran càmeres on es farà un streaming diari de la seva situació i obert al públic, per familiaritzar-se amb l’espècie.

Aquesta és la primera fase abans de l’alliberament de centenars de cries a l’Ebre. Primer arribaran aquests exemplars, que no seran alliberats, i un cop es coneguin els resultats dels estudis de la seva adaptabilitat, en uns mesos es reintroduiran cries d’esturió a l’embals de Xerta, d’Ascó i al pantà de Flix.

El projecte LifeMigratoEbro, amb ajuda de la Unió Europea, pretén reintroduir diverses espècies al tram inferior del riu Ebre, entre elles, la llamprea, l’anguila i la saboga. La iniciativa té un pressupost de gairebé un milió d’euros.

Font: Imagina Ràdio

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.