La draga que ha de retirar els fangs tòxics del fons del pantà de Flix estarà operativa al voltant de la segona quinzena de desembre d’enguany, segons ha afirmat el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Alfonso Morán, que ha afegit que les obres han agafat “velocitat de creuer”. Durant la seva compareixença a la comissió de Transició Ecològica al Senat, Morán, ha explicat que en els últims mesos la nova empresa encarregada de les obres, Tragsa, ha estat preprant les instal·lacions després que l’anterior empresa (una UTE liderada per FCC) les hagués començat a desmantellar. El secretari d’Estat també ha confirmat que la data de finalització dels treballs de descontaminació segueix sent el març de 2019.

El secretari de Medi Ambient també ha confirmat que des del setembre hi ha instal·lats els mecanismes de control de l’aire, fins ara sense mostrar nivells de contaminació. Per la seva banda, l’ajuntament de Flix també farà controls independents de la qualitat de l’aire a través del CSIC.

El secretari d’Estat ha respost a les preguntes del senador d’ERC, Miquel Aubà, al voltant dels terminis de les obres del Pla de Restitució de les Terres de l’Ebre i el Priorat. Aubà ha demanat el detall de les inversions fetes els darrers exercici. Al 2017, el cost de l’eliminació de la contaminació química va ser de 663.561 euros i 24.576 euros es van destinar al Pla de Restitució. Enguany la inversió executada és de 8,9 milions d’euros i una previsió per a final d’any de 17,4 milions d’euros. Per al Pla de Restitució es destinaran 11.808 euros.

Pel que fa a les obres pendents del Pla de Restitució, per a dotar de noves captacions d’aigua als pobles, el secretari ha reconegut que no hi ha un calendari previst i que dependrà de la tramitació de les 28 obres, de 44, que encara falten. Aubà ha recordat que el pla de Restitució havia d’estar llest abans que s’iniciessin els treballs de descontaminació. “Té poc sentit que es faci després i per això li demano màxima celeritat”, ha subratllat el senador d’ERC.