Desenes de familiars de combatents desapareguts durant la batalla de l’Ebre van venir d’arreu de Catalunya al Memorial de les Camposines, a la Faterella, per rendir el seu homenatge. El departament de Justícia va organitzar diumenge l’últim dels actes que s’han organitzat aquest cap de setmana en motiu del 80è aniversari de la fi de la batalla de l’Ebre, on haurien mort al voltant de 20.000 soldats.

Molts dels que han acudit a l’acte, alguns fills de soldats desapareguts, ja molt vells, no han trobat el nom del seu familiar d’entre els 1.544 que hi ha inscrits al Memorial. El cas de Francisco Guerrero, que acompanyat dels seus fills i nets ha vingut per primer cop. El seu pare va desaparèixer al front de l’Ebre i encara no l’ha trobat. “Quan va acabar la guerra vam anar a Creu Roja internacional, vam escriure al Papa perquè tenia una llista de desapareguts…”

Hi ha d’altres que sí troben el seu familiar. Alguns per primer cop, entre els 160 nous noms que s’han afegit al Memorial enguany. Roser Vilaplana hi ha trobat el seu avi, desaparegut a Gandesa. Encara, però, li falta trobar al seu oncle. “Em van fer la prova de l’ADN i a veure si, per sort, el troben!”, s’exclama.

El programa d’identificació genètica de la Generalitat ja ha recollit 2.000 mostres de familiars. En paral·lel, des de 2017 s’han exhumat gairebé 250 cossos. De moment, només s’ha pogut identificar les restes d’una persona gràcies a les mostres d’ADN.

A les Terres de l’Ebre es van localitzar 123 fosses. Fins ara s’ha obert una a Miravet, on es van trobar 99 individus. El departament de Justícia assegura que continua amb el pla tot i que no hi ha cap calendari concret per una pròxima actuació sobre el terreny.

Periodista.