Fa més de 40 anys va néixer l’Aplec Excursionista dels Països Catalans. Després de gaudir de diferents territoris, enguany ha tornat als orígens: a la Sénia. Durant quatre dies es van organitzar sortides en diferents paratges del territori de cruïlla, entre Catalunya, el País Valencià i Terol.

El van organitzar conjuntament el Centre Excursionista Refalgarí, l’Agrupació Excursionista d’Alcanar, Centre Excursionista d’Ulldecona (Sudactiu) i Club Excursionista l’Esquetxe de Rossell. La trobada excursionista va començar l’any 1977 i es va desenvolupar al paratge de Pinar pla -terme de Fredes, llavors organitzada per entitats excursionistes de Reus.

Més de 300 persones hi van participart, d’arreu dels Països Catalans, amb l’objectiu de fomentar els valors de l’educació, el respecte, la conservació i l’estima per l’entorn. També difondre la història, la cultura i les tradicions dels Ports, la Tinença i el Montsià. Es van organitzar excursions, exposicions, conferències i xerrades. Aquestes activitats estaran relacionades amb la muntanya i la seva història; i també amb la nostra cultura.