La cultura popular de les quatre comarques ebrenques configura enguany la temàtica de les quartes jornades literàries. Les organitza la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, i es desenvoluparan durant tota una setmana, del 12 al 16 de novembre. El primer dia se centrarà molt en el folklore de l’Ebre. Ho farà de la mà de Claire Guiu, una professora de la universitat de Nantes, a França, que fa anys va fer la seua tesi doctoral basant-se en la cultura popular del territori. A més, la figura del folklorista Joan Moreira hi serà molt present, entre altres amb una conferència d’un dels seus besnets.

Dimarts, les jornades exploraran la literatura oral i les llegendes populars, parant atenció als personatges fantàstics, o també al rol que tenen les dones dins la literatura oral.
La jota serà protagonista dimecres, d’una banda aprofundint en com va arribar a l’Ebre, i d’una altra repassant la llista de grans cantadors que han sorgit en l’últim segle.

La cultura festiva al carrer, centrada en la imatgeria i el bestiari, serà l’eix del dijous. Entre altres aspectes analitzarà el paper dels gegants i els nans, i s’aturarà a l’origen dels gegants de Tortosa, abans i després de la Guerra Civil.

Les jornades finalitzaran divendres amb una conferència sobre el folklore a càrrec de la consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, i amb la presentació del llibre Lo cançoner, dels Quicos, que faran un petit recital.

Totes les activitats es duran a terme a la biblioteca Marcel·lí Domingo.

Periodista.