La prestigiosa guia italiana Flos Olei, l’equivalent en el món de l’oli al que seria la guia Parker dels vins, ha inclòs tres olis extra verge de les Terres de l’Ebre a la seua guia 2019. Es tracta del monovarietal Aureum Morrut, de la Cooperativa Soldebre SCCL; l’extra verge Montsagre premium de la varietat picual, de l’empresa familiar Montsagre d’Horta de Sant Joan; i l’Oleum Naturale de la varietat arbequina de l’empresa que porta el mateix nom i que està situada a Rasquera. “És un reconeixement internacional molt important que situa l’oli produït a les Terres de l’Ebre al mapa del món”, han assenyalat els representants de les tres empreses elaboradores, Pere Albacar, per part de Soldebre; Jordi Turch en representació d’Oleum Naturale; i Albert Barrobés, de Montsagre. “Aquest tipus de reconeixement demostra que anem pel bon camí”, ha apuntat Julio Monfort, cap del Servei de Coordinació i Gestió Territorial del Departament d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, que també ha estat present a la roda de premsa d’aquest matí.

És la primera guia internacional dedicada a les empreses que produeixen oli d’oliva extra verge de gamma alta i hi apareixen un total de 500 empreses de 52 països i dels cinc continents. També s’hi inclou una cartografia del sector de l’olivera a escala regional acompanyada d’informació històrica i cultural. La selecció la fa un panell de tast d’experts coordinats per Marco Oreggia, després d’analitzar més de 1.500 mostres d’oli. La puntuació rebuda per les empreses ebrenques ha estat d’entre 90 i 82 punts, d’un total de 99 i els seus olis són els únics de la demarcació de Tarragona, inclosos a la guia del 2019.

Soldebre és el primer any que es presenta a aquest concurs i ho ha fet amb l’oli AUREUM Morrut, una varietat minoritària molt arrelada a les Terres de l’Ebre. “Som el primer oli de Denominació d’Origen Protegida Baix Ebre i Montsià que apareix en aquest rànquing i creiem que això ens servirà per donar a conèixer el nostre oli a nivell internacional”, apunta Pere Albacar.

L’extra verge morrut de Soldebre és un oli molt complex en què es detecten amb facilitat moltes sensacions olfacte-gustatives. L’Aureum Morrut de Soldebre va rebre l’any passat un accèssit Millor oli d’Oliva Verge extra Fruitat Verd Amarg del premi als millors oli que organitza el Centre de Desenvolupament de l’Oli de Reus Oleum Naturale és hereva de la tradició familiar d’una família pagesa que des del 1901 conrea la finca d’oliveres Les Planes a Rasquera. Fa 25 anys va apostar per la varietat arbequina i aquest 2018 han aconseguit el segell de producció ecològica. El seu oli és de collita verda, fresc, aromàtic i amb un punt d’amarg i picant, que s’allunya dels clàssics arbequins madurs. És el tercer any que rep el reconeixement de la guia Flos Olei i també ha estat guardonat amb la Extra Gold Medal dels premis BIOL 2018, celebrats a Itàlia.

Finalment, Montsagre és una empresa familiar d’Horta de Sant Joan que produeix dos monovarietals, empeltre i picual, i un cupatge entre totes dues. L’altitud, el sòl d’abundant roca calcària i el clima sec on tenen les seues finques dóna als seus olis ecològics un caràcter singular. L’oli que elaboren prové només de la collita primerenca, s’extreu en fred i amb procediments mecànics per garantir-ne la qualitat. Han estat premiats en diversos certàmens internacionals, al Japó, a EEUU i a Israel. Dins la guia Flos Olei s’ha inclòs el monovarietal picual, un oli intens que té un característic gust afruitat sense sensacions àcides, amb un lleuger toc amarg i picant propi dels olis primerencs, notes d’herba fresca i fruites verdes, que persisteix en boca oferint una experiència inconfusible al paladar.