El primer aniversari del referèndum de l’1 d’octubre esdevé un homenatge a la gent que va fer possible la consulta i que va patir la brutalitat policial. S’han organitzat desenes d’actes des d’aquest divendres arreu de les Terres de l’Ebre.

Vam votar. Vam guanyar i exigim la República Catalana ja. És el clam del sobiranisme un any després de l’1 d’octubre. El primer aniversari del referèndum per l’autodeterminació de Catalunya arriba amb el conflicte polític vigent i a l’espera del judici als líders independentistes, que estan entre la presó i l’exili. Esdevindrà, però, un homenatge a la gent que van defensar les urnes i la llibertat fins i tot amb el cos.

Desenes de municipis commemoraran l’1 d’octubre del 2017, especialment els que van patir la brutalitat policial. A la Ràpita, la Plataforma Free Junqueras ha organitzat el concert per la llibertat, que comptarà amb la presència del president del Parlament, Roger Torrent, i tots els protagonistes ebrencs. Diumenge una marxa recorrerà els carres i dilluns s’inaugurarà un monòlit a la rebatejada plaça 1 d’octubre.

A Roquetes, s’han organitzat els actes conjuntament amb Jesús i Tortosa. El més destacat serà una marxa, diumenge al migdia, que vol recordar la històrica celebrada el 3 d’octubre.

També una marxa unirà Móra d’Ebre i Móra la Nova. Àpats populars i actes per tenyir carrers i places de groc i recordar la jornada electoral de fa un any seran també activitats destacades del cap de setmana. Molts municipis aprofiten per descobrir les plaques dels nous espais rebatejats com 1 d’octubre. Ja dilluns, l’atenció se situarà a les 9 del matí, en punts com Tortosa i Deltebre, i a les vuit del vespre, quan també se sumaran a la celebració Amposta o Gandesa, que organitza la primera Marxa de Torxes.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.