El cranc blau és una de les últimes espècies invasores de les Terres de l’Ebre. Aquest crustaci, de les dimensions d’un pam, posa en risc altres espècies i a més a més, ja ha fet el salt de l’aigua salada a l’aigua dolça i ha colonitzat les lleres del riu Ebre. La multiplicació del cranc blau és exponencial. Es desconeix com ha pogut arribar fins a l’Ebre, però el cert és que és difícil no trobar-ne algun en qualsevol sèquia del Delta.

El cranc blau està present des de fa uns anys, però la plaga s’ha estès en els darrers mesos. Afecta a totes les espècies però sobretot a la cria d’ostra i la de musclos que es cultiven a les badies. La problemàtica va en augment perquè el cranc blau ha fet el salt de l’aigua salada a l’aigua dolça i ha colonitzat les lleres del riu Ebre, des de la desembocadura fins a, almenys, l’assut de Xerta. La badia dels Alfacs abans era una zona de referència per a pescar, però avui en dia molts dels pescadors han hagut marxar. Hi ha un cert debat sobre la conveniència d’aprofitar el cranc blau culinàriament. Ara, la comercialització d’aquest crustaci està en el punt de mira.