A primera vista, la vida continua igual a la urbanització Montecarlo, on els terroristes havien ocupat un dels xalets abandonats. Els turistes continuen venint a l’estiu i ningú ha marxat de casa seva. Tanmateix, els veïns afectats no volen parlar del tema i les indemnitzacions no han cobert tot els cost de les reparacions.

On abans estava la casa ocupada per la cèl·lula de Ripoll a la urbanització Montecarlo, ara només hi ha un solar i un silenci trencat pel lladrar d’un gos. La detonació inesperada de les bombes que preparaven va fer saltar el xalet pels aires, va afectar les cases del voltant i va ferir sis veïns. Ara estes cases estan visiblement reformades i la gent hi torna a viure després d’haver estat un temps desallotjats. Fins i tot, els propietaris de la casa del costat, han comprat el solar que abans ocupava l’amagatall dels terroristes.

La majoria de veïns d’aquest nucli no en volen parlar i prefereixen guardar dins de les seves cases les seqüeles d’aquella tràgica coincidència. L’explosió no va provocar danys personals, més enllà del trauma i del xoc que alguns encara no han donat per tancats. Altres veïns sí han volgut parlar. Expliquen que la urbanització es continua omplint d’estrangers que passen les vacances, majoritàriament francesos. “La veritat és que la gent segueix venint. No ha repercutit en res”, explica Josep Fibla, veí i president de la comunitat de Montecarlo. “Ara veus una casa on hi entra gent a viure i mires qui són, a veure si els coneixes, per saber. Malpenses. És clar que malpenses després del que ha passat, desprès del que hem tingut a prop”, reconeix Fibla.

De fet, algunes cases es poden trobar anunciades per internet com a apartaments turístics. En Airbnb se’n troba una, a 80 euros la nit i descrivint la urbanització com “petita i tranquila”. Una família del sud de França han llogat un xalet que hi ha enfront del que van ocupar els terroristes. No coneixien la història fins que un altre veí els hi ha explicat en arribar. “M’he quedat molt sorprès perquè la vida aquí sembla molt tranquil·la, no he vist que la gent estigui traumatitzada”, explica Thierry Claude, qui ha vingut a Alcanar amb la seva dona i les dos filles.

Dels veïns directament afectats, la majoria ja han estat indemnitzades com a víctimes del terrorisme. Encara que es queixen que no han tingut prou per cobrir les reparacions.

Periodista.