Els Mossos d’Esquadra van saber dels antecedents per tràfic de drogues de l’imam de Ripoll hores abans dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Entre les runes de la casa d’Alcanar, durant les inspeccions oculars de la nit del 16 al 17 d’agost, es van trobar documentació personal d’Abdelbaki Es Satty, considerat el cap de la cèl·lula. Amb aquesta informació, els Mossos van rebre el fitxer d’Es Satty de la base de dades que gestiona la Policia Nacional, on figurava la seva detenció l’any 2010.

Aquest divendres el diari Ara i el Periódico de Catalunya han pogut confirmar que els Mossos d’Esquadra van ometre aquesta informació en el seu informe enviat a l’Audiència Nacional quatre dies després dels atemptats. Segons un portaveu policial, es va tractar d’un error involuntari a l’hora de redactar l’escrit. Però remarquen que els antecedents es van comunicar al jutge verbalment, van ser publicats en premsa i en cap cas eren per terrorisme.

El sumari del cas recull un informe redactat el 20 d’agost per la unitat d’informació de la comissaria de Tortosa i entregat al jutjat d’Amposta, responsable en un primer moment de la explosió del xalet d’Alcanar. En aquest informe els Mossos van reflectir la trobada d’un document d’Institucions Penitenciàries de l’imam.

El suposat cervell dels atemptats va rebre quatre visites d’agents del CNI i la Guàrdia Civil durant la seva condemna a la presó de Castelló entre 2010 i 2014, però no va acabar sent seleccionat per ser confident de la intel·ligència espanyola. Precisament, la relació d’Es Satty amb els cossos de seguretat de l’Estat i la possible falta d’informació rebuda pels Mossos, és un dels punts foscos de la investigació del 17-A.

Periodista.