El president de la Generalitat, Quim Torra, i la Consellera de Justícia, Ester Capella, van encapçalar l’acte de commemoració als 80 anys de la batalla de l’Ebre. L’església del Poble Vell de Corbera, que va quedar arrasat durant la guerra, va ser l’escenari d’un acte solemne i emotiu, on es va homenatjar a alguns dels soldats supervivents i a les entitats que promouen la memòria històrica.

Durant els discursos de Torra i Capella, s’ha posar molt èmfasi en la necessitat de no oblidar aquests fets, així com de reparar el dolor de les víctimes i fer justícia.

“Ens hem guanyat el dret a la memòria, però encara ens falta guanyar el dret a la justícia”. “I això és el que hem de fer, perquè sense memòria i justícia no hi ha veritat possible”, ha destacat el president Torra.

Aquest objectiu que persegueix el govern català des de fa temps però que ara té un nou impuls amb una nova llei de memòria històrica i el pla de fosses, que ja ha permès trobar les restes de 250 persones i identificar-ne una.

“Anem tard. Cada dia queden menys víctimes i menys testimonis, però estem prement l’accelerador. Amb només un any, hem multiplicat per quatre el nombre de persones desenterrades des de la transició. Estem en deute amb aquestes persones”, ha declarat la consellera de Justícia Ester Capella.

En un any ja han desenterrat les despulles de 250 persones: 146 al Soleràs, a les Garrigues, i 99 a Miravet, a la Ribera d’Ebre. Fins ara s’ha actuat en 14 fosses comú. A Catalunya hi ha 505 fosses localitzades, d’aquestes, unes 140 estan vinculades directament a la batalla de l’Ebre.

Periodista.