La sèrie, de 18 capítols, reviurà setmanalment el conflicte, coincidint amb el 80è aniversari

Aquest dissabte 21 de juliol els telespectadors de tota la demarcació de Tarragona podran veure en estrena, a les 22:30h, el primer capítol de la sèrie documental ‘Tremolors: històries de la batalla de l’Ebre’, coproduïda per les televisions locals Canal Terres de l’Ebre (CTE) i TAC12. Els capítols (divuit en total) s’emetran tot els dissabtes dels pròxims 4 mesos, visualitzant els 115 dies que va durar la batalla de l’Ebre, i que va tenir lloc ara fa 80 anys, entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938.

El projecte audiovisual compta amb la participació dels periodistes Toni Orensanz, en la coordinació i guió; Sara Sans, en la presentació dels capítols; i Joana Zapata, en la producció. La gravació i postproducció són a càrrec de Morris Produccions i la banda sonora original és de Pep Vila. Un equip tècnic, reduït però expert, que ha comptat amb la participació d’una quinzena d’historiadors, i d’una vintena de testimonis directes.

El primer dels capítols, el que s’emetrà aquest dissabte, du per títol “El preludi de la batalla”, i sintetitza l’episodi bèl·lic i les principals raons per entendre’l. El segon dels capítols se centra en el pas del riu Ebre la nit del 25 de juliol de 1938 per part de les tropes republicanes; mentre que el tercer explica quina va ser la reacció franquista i com marcar l’enfrontament. La sèrie documental incorpora mapes i grafismes facilitats pel Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), que permeten seguir al llarg de totes les setmanes els fets més destacats que anaven succeint al front ara fa 80 anys.

El projecte parteix de la premissa que, malgrat tot el que ja s’ha escrit, encara no està tot dit sobre la batalla de l’Ebre. El pas del temps ha permès noves mirades i fer uns càlculs precisos que fan feredat: 30.000 morts, 75.000 ferits i 15.000 presoners. En aquest sentit cal destacar la participació d’historiadors i investigadors com Josep Maria Solé i Sabaté, Josep Sànchez Cervelló, David Tormo, Queralt Solé, Francesc Xavier Hernàndez, Jordi Piqué, Roc Salvadó, Joan Maria Thomàs, Andreu Caralt o Ramon Arnabat. També avalen la sèrie el Memorial Democràtic a través del COMEBE.

Toni Orensanz ha recordat que “el pas dels anys ha permès conèixer el testimoni de protagonistes que han guardat silenci tota la seva vida i que, a poc a poc, han anat sortint a la llum”, com una de les aportacions que fa la sèrie, fugint de la crònica bèl·lica exclusiva i aportant altres perspectives. La sèrie, a més, arriba en un moment en què “l’interès per tot allò que té a veure amb la memòria històrica permet revisar els estigmes i recuperar i homenatjar qui s’havia oblidat”, afegeix Josep Maria Arasa, director de CTE. La sèrie doncs, fruit de la memòria oral que aporten diversos testimonis, construeix un relat singular.

La sèrie mostrarà l’evolució del front durant la guerra civil

Una de les peculiaritats és que, cada setmana, cada capítol situa el telespectador en allò que va passar els mateixos dies de fa 80 anys. És a dir, els divuit capítols mostraran, amb mapes i grafismes, com evolucionava el front de guerra durant les divuit setmanes de la batalla. Per això la sèrie s’estrena i coincideix amb l’estiu i la tardor, dates d’emissió poc habituals per estrenar i emetre aquest tipus de produccions.

La sèrie no s’ha volgut centrar tan sols en allò que passava en el front de l’Ebre des d’una perspectiva estrictament militar, sinó que també posarà el focus sobre la rereguarda, entesa en un sentit ampli. Aporta una visió nacional ja que la batalla de l’Ebre no va tenir lloc tan sols a tocar del riu, sinó que s’emmarca en un escenari de “guerra total”, en els bombardeigs de ciutats i pobles, i en el paper de la rereguarda catalana i de la indústria bèl·lica com a peces fonamentals. “Tarragona, Reus o Falset van ser poblacions bombardejades durament, i amb aquests documentals en volem mirar d’entendre quina era la lògica que seguien aquestes accions militars, i quina relació tenien amb allò que estava passant al front“ explica Xavier Abelló, director de TAC12.

Entre els episodis previstos, n’hi ha ja en producció sobre la lleva del biberó, les trinxeres, els bombardeigs de la rereguarda, el paper de les dones, el Terç de Nostra Senyora de Montserrat, i els hospitals de guerra, entre d’altres. La sèrie compta amb el copatrocini de diferents institucions i organismes públics, i és, com coincideixen a dir Xavier Abelló i Josep Maria Arasa, “el projecte més ambiciós que hem emprès conjuntament TAC12 i CTE”. 

Emissió i xarxes socials

La sèrie ‘Tremolors. Històries de la batalla de l’Ebre es podrà seguir cada dissabte a les 22.30h per Canal Terres de l’Ebre i TAC12, i també en ‘streaming’ per www.ebredigital.cat i www.tac12.tv. Per xarxes socials, l’emissió es podrà seguir per Twitter amb l’etiqueta #Tremolors.

El primer capítol de la sèrie es podrà tornar a veure el diumenge a les 10h – 17h – 22h, dilluns a les 16h – 23h,  dimarts a les 10h, i Divendres a les 16.30h – 21h.

📺 [ESTRENA] Aquest dissabte a les 22.30h, gran estrena de la nova producció de Canal Terres de l'Ebre i TAC 12 'Tremolors: històries de la batalla de l'Ebre'. Una sèrie que vol mostrar els 115 dies que va durar la Batalla de l’Ebre, i que va tenir lloc ara fa 80 anys, entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938.▶️ No et perdis el primer capítol de #Tremolors on podrem coneixerem les principals raons per entendre el conflicte bèl·lic i el preludi de la batalla. 🕖 Dissabte a les 22.30h // (R.) Diumenge a les 10h – 17h – 22h, dilluns a les 16h – 23h, dimarts a les 10h, i divendres a les 16.30h – 21h.

Publiée par Canal Terres de l'Ebre sur Mardi 17 juillet 2018

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.