El director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, Ferran Grau, ha insistit en la necessitat de seguir ajudant al sector agrícola de la fruita dolça de la Ribera d’Ebre, a buscar una alternativa al monocultiu.
L’aparició del virus de la Xerca, ha obligat als pagesos d’uns anys cap aquí, a substituir els arbres afectats i posteriorment a arrencar-los, donat que els arbres que es plantaven de nou, també patien els mateixos efectes. La Xerca provoca decoloracions i malformacions en la fruita com el préssec o la nectarina, i tot i que no té cap efecte sobre la salut del consumidor, sí que n’afecta la seva imatge i per tant a la seva comercialització. Grau, ha recordat que, “Fa anys que estem al costat dels pagesos de la fruita dolça. Hem de fugir del monocultiu i pensar a diversificar. És un repte important pels agricultors, les centrals fruiteres i les administracions”.
La Ribera d’Ebre és una comarca que s’ha especialitzat en el cultiu de la fruita dolça. El préssec, la nectarina i la cirera en són els exponents més importants, i tot i que la cirera no se’n veu afectada pel virus, seria un perjudici comercial que tothom és passes al cultiu de la cirera.
En aquest sentit, Grau ha afegit que, “Estem treballant fort perquè cal ajuda tècnica i econòmica per guanyar a l’adversitat. Ajudarem a seguir arrencant arbres i mirarem de buscar alternatives a la fruita dolça”.
El director territorial va advertir que els pagesos no són els únics que necessitaran ajuda i va parlar de les centrals fruiteres i cooperatives, que van haver d’adquirir maquinària especialitzada per a la manipulació de fruita dolça, que s’haurà de canviar per una altra en el moment que es trobin alternatives.