Després de mesos de nervis i emocions, diumenge a la tarda sabrem finalment quin és l’alumne que millor lletreja de Catalunya. I és que les televisions locals emetran la Gran Final Nacional del concurs ‘Pica Lletres’, que des del 2007 posa a prova el coneixement del català dels estudiants del país. Abans, però, oferiran un especial sobre el desè aniversari de la competició, que repassarà la història del ‘Pica Lletres’ i es retrobarà amb els guanyadors de les 9 edicions anteriors per conèixer com va ser el seu pas per la Gran Final. A partir de les 16.30h, doncs, enganxa’t a Canal Terres de l’Ebre per seguir l’especial i després la Gran Final d’enguany.

Des del Teatre de la Passió d’Esparreguera, la Gran Final reunirà els 16 nois i noies de 3r d’ESO que han quedat finalistes a les edicions territorials del concurs, disputades al llarg del curs acadèmic. Una gran gala produïda per La Xarxa que tornarà a tenir com a mestre de cerimònies el músic i actor Joan Dausà. Veurem, doncs, l’habilitat i la rapidesa amb què els participants afronten les diferents rondes de lletreig. L’any passat es va endur la victòria Arnau Bisbe del Col·legi Maristes de Girona. Després de tres temporades amb guanyadors de les comarques gironines, estarem atents a si es manté o bé es trenca aquest predomini territorial.

Un projecte pedagògic d’àmbit nacional

El ‘Pica Lletres’ és una proposta pedagògica que, a partir de diferents proves i jocs, pretén millorar les aptituds lingüístiques dels joves. Al llarg de tot el curs, el concurs ha mobilitzat 12.000 alumnes de més de 200 centres educatius catalans. Es tracta d’un projecte de La Xarxa fet en col·laboració amb les televisions locals, basat en un format de Produccions Audiovisuals Antàrtida. Es va estrenar a TV3, però el 2007 va fer el salt a les televisions locals. Aquesta temporada s’hi han implicat 17 canals de proximitat: Canal Reus TV, Canal Terres de l’Ebre, Penedès TV, Canal Blau, VOTV, TAC 12, ETV, Televisió de Badalona, Canal Terrassa, Cugat.cat, EL9TV, Lleida TV, Mataró Televisió, Olot Televisió, Televisió de Girona, TV Ripollès i TV Costa Brava.

Des de fa cinc anys, a més, el concurs compta amb una versió radiofònica en què participen una vintena d’emissores locals. Els participants, en aquest cas, són alumnes de 2n d’ESO.

Autor: