Les Terres de l’Ebre ja no són l’únic territori sense Club Social. A partir d’ara els membres de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals tenen un punt, a Amposta, per trobar-se a diari. Avui l’ha inaugurat el nou conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani.

Amb una capacitat de 20 places, es tracta del primer servei d’aquestes característiques a les comarques de l’Ebre. El club social atén persones amb malaltia mental que tenen dificultats d’inserció social i integració comunitària al seu entorn natural i ofereix suport a les seves famílies. L’objectiu principal d’aquest servei ubicat a Amposta és treballar amb els usuaris per millorar el seu nivell d’autonomia i de participació, incidint i donant suport al projecte de vida de la persona des d’una perspectiva social i comunitària.

A la inauguració també hi han assistit l’alcalde del municipi, Adam Tomàs; la directora dels Serveis Territorials del Departament a Terres de l’Ebre, Rosanna Fatsini, i el president de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre, Francisco Moya.

“El Club Social és guia i punt de referència en l’àmbit social i ofereix una atenció indispensable a familiars i persones amb malaltia mental”, ha destacat El Homrani. El conseller ha valorat especialment els espais de respir i de descans de la família, en la mesura que es promou una ocupació del temps en la població amb trastorn mental i, sobretot, es dona suport al seu projecte de vida. En aquest sentit, el conseller ha remarcat que “aquest servei respecta els valors i el ritme individual de cada usuari, que pren un paper actiu en la planificació i organització de les activitats, i estableix compromisos més flexibles que els que són propis d’altres recursos i serveis assistencials”. Segons el conseller, cal impulsar serveis d’aquestes característiques que ajudin a “construir un país on es valori la diferència i que garanteixi un marc d’igualtat i d’oportunitats compartides”.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies destina enguany més de 40.000 euros a la posada en marxa d’aquest equipament.

El nou Servei d’Intervenció Socioeducativa de Tortosa

En el decurs de la jornada, El Homrani, acompanyat de la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Georgina Oliva, ha visitat el Servei d’Intervenció Socioeducativa (SIS) de Tortosa. Actualment s’està desplegant aquest projecte, que atendrà nens i nenes de 0 a 18 anys de famílies en situació de vulnerabilitat. El conseller ha recordat que l’any passat van començar a implementar-se els SIS fruit d’un acord entre el Departament i el món local. El Homrani ha remarcat que “el desplegament dels SIS adreçats a infants i adolescents en situació de risc i les seves famílies suposa millores substancials com l’ampliació en la franja 0-3 anys, l’atenció a les famílies i la diferenciació de serveis per adolescents el que fins ara es feia fonamentalment a partir dels Centres Oberts. Es tracta d’un canvi de model que fem colze a colze amb els ens locals”.

El conseller ha destacat que l’assignació pressupostària el 2016 va ser de 47.556 euros pels Centres Oberts i que enguany, amb la implementació del SIS a Tortosa, “quadrupliquem la inversió al municipi fins assolir els 198.000 euros”.

Presentació de la 2a edició del Programa Noves Oportunitats 2018-2020

Aquesta tarda, el conseller presidirà la presentació de la 2a edició del Programa Noves Oportunitats 2018-2020 del Centre Noves Oportunitats de Terres de l’Ebre. Hi assistiran, entre d’altres, l’alcalde de Roquetes, Francesc A. Gas. La contractació d’aquest programa s’emmarca dins la Cartera de serveis de Garantia Juvenil. S’adreça a joves entre 16 i 24 anys amb més dificultats que necessiten un enfocament més integral i, en molts casos, major temps i flexibilitat. Es tracta d’un recurs per abordar l’abandonament escolar prematur a través de centres formatius que duguin a terme actuacions integrades d’orientació, de formació, d’acompanyament i d’inserció laboral per a joves de més de 16 anys que no estiguin escolaritzats i que a més, en alguns casos, manifesten especials dificultats per integrar-se als ensenyaments post obligatoris o al mercat laboral, arribant a dificultar una adequada integració social en la vida adulta.

En el disseny del programa, s’ha treballat amb el Departament d’Ensenyament i amb la DGAIA per donar sortida especialment als nois i noies tutelats i extutelats. En aquesta edició, s’ha fet una reserva de places per incorporar Menors no acompanyats que per perfil, sigui recomanable un programa socioeducatiu d’aquestes característiques. També s’ha comptat amb els educadors de Justícia Juvenil, impulsors i oficines de Treball per la derivació. La Fundació GENTIS, que va executar el projecte Noves Oportunitats a les Terres de l’Ebre, s’encarregarà d’implementar també segona edició. El contracte s’ha adjudicat per un total de 1.461.128.96 euros i es desenvoluparà des de juliol d’aquest any fins juliol de 2020, amb possibilitat de ser prorrogat per 2 anys més.

Autor:

Periodista.