Estem en plena campanya de l’arròs i, també, de rememorar com treballaven els nostres avantpassats al camp. Amposta, Deltebre i l’Ampolla han celebrat aquest cap de setmana les respectives festes de la plantada de l’arròs. Deltebre ha traslladat un cop més la festa a la finca Bombita. Enguany, amb un convidat d’honor: el nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en la primera visita a les Terres de l’Ebre.

Garbes repartides. Pagesos preparats. I a plantar. Les anivelladores amb làser i sembradores han substituït les colles de plantadors, la xaruga i el cavall i el matxo. Coincidint amb l’inici de la campanya de l’arròs, però, toca mirar enrere i recordar l’esforç dels qui van transformar el Delta per produir arròs, encara avui motor econòmic. A Deltebre, les portes de la finca Bombita han aplegat de nou centenars de visitants. Amb la recreació de la plantada s’ha viscut el punt culminant d’unes Festes de l’Arròs amb gastronomia, música i xerrades durant tot el cap de setmana. Cultura i tradició i també projecció turística i econòmica.

Enguany ha sigut el nou conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, qui ha xafat els arrossars per plantar l’arròs, en un matí en el què l’antecessor en el càrrec i ara empresonat, Josep Rull, ha estat present en tots els parlaments i, fins i tot, en les rondalles que han posat ritme a la jornada festiva.

 

Autor:

Periodista.