Moviments en la gestió sanitària de casa nostra. El ple de l’Ajuntament de Reus ha decidit vendre la societat que gestiona l’Hospital de Móra d’Ebre, anomenada Gecohsa, que encara depèn del Grup Sagessa i la capital del Baix Camp. L’operació obre la porta a una gestió des del CatSalut i, per tant, més directa. Permetrà sobretot, però, que l’Hospital Sant Joan de Reus pugui eixugar el deute, superior als 3 milions d’euros.

L’1 d’abril va vèncer la concessió actual amb Gecohsa. És quan havia d’entrar en escena Salut Terres de l’Ebre, una empresa pública propietat 100% del Servei Català de la Salut. En un principi per gestionar l’hospital de la Ribera d’Ebre però amb l’horitzó d’abraçar altres centres sanitaris ebrencs que també han quedat fora de l’òrbita de Reus i el Grup Sagessa. Aquesta nova empresa, però, no va arribar a temps i la concessió ha quedat prorrogada. Ara, sembla que la fórmula passa per la compra de Gecohsa. L’operació permetria aquesta gestió més directa de l’hospital de referència de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat tant reivindicada. I, sobretot, salvar l’Hospital Sant Joan de Reus, que ha tancat l’any amb un dèficit de 3 milions. Des del territori no ho veuen amb mals ulls però demanen agilitat, transparència i que la societat es vengui a un preu just. Des de l’Hospital de Móra d’Ebre segueixen reclamant inversions per a l’equipament sanitari. Algunes de promeses, com un nou mamògraf. També la millora de les condicions laborals.

L’acord ha de servir per “remoure la causa de dissolució i avançar en la constitució del consorci –que ha de gestionar l’hospital- entre l’Ajuntament i el Departament de Salut”, segons ha explicat la regidora de Salut de Reus i presidenta del centre, Noemí Llauradó. La regidora ha afirmat que les converses amb el Departament de Salut per vendre Gecohsa van “per bon camí” i que, amb la investidura del president de la Generalitat, s’ha fet un pas perquè hi hagi Govern i s’està “més a prop perquè aquesta proposta cristal·litzi”. L’acord s’ha aprovat amb 15 vots a favor, 10 en contra –PSC i CUP- i 2 abstencions –PP. Llauradó ha explicat que la concessió a Gecohsa per l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre “no finalitza perquè el CatSalut estigui descontent amb la gestió”, sinó que és una decisió presa amb la voluntat de gestionar-ho de forma directa. “La feina que ha fet Gecohsa no s’ha de menysprear en absolut, i ha contribuït a donar resposta a les mancances sanitàries al Priorat, a la Terra Alta i a la Ribera d’Ebre”, ha afirmat.

Periodista.