La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) va analitzar aquest dissabte en l’assemblea anual, la situació en la qual es troba la lluita per evitar un transvasament de l’Ebre. Des de la plataforma denuncien que el Pacto Nacional de l’Agua, que està negociant l’Estat, no assegura els cabals ecològics i com a conseqüència “el tram final de l’Ebre serà un riu mort”. Així ho denunciar la portaveu de la PDE, Susanna Abella, que remarca que cal pressió política per exigir els cabals mínims. “Lúnica manera que el territori segueixi amb vida és el riu. Si es perd el riu, es perd la nostra identitat”, va subratllar Abella.

La PDE no preveu grans mobilitzacions a curt termini i dirigeix a Europa la seua lluita per fer front als atacs al riu per part de l’Estat espanyol. Segons la plataforma, el conflicte a Catalunya perjudica greument la lluita en defensa del riu, ja que el sospiten que el nou Pacte inclou el transvassament de l’Ebre. Per aquest motiu, exigeixen formar govern que comptar amb un aliat institucional i un interlocutor per defensar el cabal ambiental del tram final del riu.

Des d’Ecologistes en Acció també se sumen a aquesta defensa i marquen dos línies vermelles que no es poden traspassar. Una és el transvasament o la creacions d’embassaments i l’altra, l’augment d’hectàrees de regadiu que preveu el nou Pla Nacional de l’Aigua. Santiago Martín Barajas, representant d’Ecologistas en Acción al Consejo Nacional del Agua, va posar l’accent en les xifres que mostren el descens d’un 20% de les reserves hídriques de l’Estat, en els últims 25 anys. Un descens causat pel canvi climàtic que també ha provocat l’augment de les temperatures. Unes xifres que, segons l’ecologista, no són compatibles amb l’augment d’hectàrees de regadiu que preveu el nou Pla i va més enllà: “No se debe hacer ni un centímetro más de regadio en España. Es más, se deberia reducir la superficie existente”. Cap transvasament i reducció d’hectàrees de regadiu, aquesta és la proposta d’Ecologistes en Acció, tot el contrari al que possiblement preveu el Plan Nacional de l’Agua i que qualifica d'”insostenible”.

 

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez