L’aigua ja corre pels camps d’arròs del Delta de l’Ebre. A l’hemidelta dret, el mal temps ha fet retardar la soltada d’aigües una setmana. Ahir es van començar a inundar els camps més propers a Amposta i la Ràpita, en unes condicions de temperatura i qualitat de l’aigua òptimes per sembrar en uns dies. Això si, regants i pagesos estan a l’expectativa del grau d’afectació de la crescuda del riu en la proliferació de la plaga del caragol maçana.

El color dels camps i l’arròs marca les estacions al Delta. I parlar de primavera és parlar de sembra. El mirall d’aigua comença a estendre’s pels arrossars. Aquesta setmana s’han començat a inundar els camps. A l’hemidelta dret, primer a les zones properes als nuclis d’Amposta i la Ràpita, conegudes com Illa de Riu, Prats, Delta i la Ràpita. A finals de la setmana, correrà als Muntells i Sant Jaume. La solta de l’aigua s’ha retardat uns dies pel mal temps. Arriba, però, en unes condicions de temperatura bones. També qualitat de l’aigua òptima i acompanyada de sediments.

El canvi climàtic també està afectant el conreu de l’arròs. Tot i que hi ha diversitat d’opinions i varietats més primerenques, amb l’augment de temperatures que s’estan registrant en els darrers anys, molts arrossaries opten per endarrerir la campanya.

Els pagesos estan expectants per si la crescuda que l’Ebre ha viscut aquests dies estendrà la plaga del caragol maçana. L’aigua del riu ha omplert els desguassos i en els propers dies, quan els exemplars comencen a aparèixer amb els camps inundats, se sabrà el grau d’afectació.

Autor:

Periodista.