L’Ajuntament d’Alcanar ha finalitzat les primeres actuacions per a fer realitat la part canareva del projecte “Camí fluvial del riu Sénia”, una ruta que anirà des de la Pobla de Benifassà fins a Alcanar, aprofitant els camins dels voltants del riu Sénia, i que vol estimular el turisme rural.

“Les actuacions han consistit en la planificació i l’obertura del traçat, així com l’adequació i la neteja del camí”, explica Jordi Bort, regidor de l’àrea. La ruta es podrà fer a peu en la seua totalitat i bona part també en bicicleta i a cavall. Per aquest motiu, “l’Ajuntament senyalitzarà els diferents camins del municipi perquè qualsevol persona puga guiar-se còmodament”, afegeix Bort.

Alcanar i 9 municipis més de la Mancomunitat de la Taula del Sénia formen part del projecte “Camí fluvial del riu Sénia”. El recorregut, d’uns 50 quilòmetres, transcorre per una desena de municipis, de què tres són catalans (Alcanar, Ulldecona i la Sénia), mentre que els altres set són valencians (la Pobla de Benifassà, Rossell, Canet lo Roig, Sant Rafel del Riu, Traiguera, Sant Jordi i Vinaròs).

Noves rutes disponibles en APP

Aquest matí s’ha presentat el projecte de senders d’Alcanar, un programa  transversal que ha aglutinat el treball de les regidories de Medi ambient i Turisme i que pretén recuperar i difondre una part important del patrimoni natural i paisatgístic del municipi. Els projecte inclou la senyalització de diferents senders locals, així com la seua neteja i adequació, entre els quals destaca la ruta del Ferro i la ruta del Trinitari Fabregat.

El consistori també ha publicat materials de consulta sobre les dos rutes i les ha incorporat dintre Natura Local i Reserva de la Biosfera, dos aplicacions per a mòbils intel·ligents que actuen com a navegadors per a guiar i donar a conèixer la història de cada ruta. Així mateix, té previst incorporar nous distintius per indicar altres rutes ja documentades.

Joan B. Beltran, historiador local, ha destacat la importància de la ruta del Trinitari Fabregat, “ja que permet conèixer les interioritat d’una serra que té una marcada història i que mostra una panoràmica del Montsià en perfecta talaia”. A més, la ruta naix a partir del llibre Jardins ignorats de l’autor canareu Trinitari Fabregat”.

Periodista.