ACN || El president del Parlament, Roger Torrent, ha encapçalat un acte a l’auditori del palau que acull la cambra catalana en defensa “dels drets civils i polítics”. Acompanyat per expresidents del Parlament i la Generalitat, i de representants de JxCat, ERC, Catalunya en Comú-Podem i la CUP, Torrent ha proposat als polítics i la societat crear un front unitari en defensa dels drets fonamentals davant la “suspensió de la democràcia”, davant “l’embat als valors universals” que assegura que es pateix ara mateix per culpa de l’Estat. Torrent ha volgut també fer una crida als “demòcrates de l’Estat, Europa i el món” a ser “solidaris” amb Catalunya i sumar-se a la seva causa. El president ha aprofitat també per carregar contra els empresonaments decretats divendres i ha retret a l’Estat i la justícia espanyola que “criminalitzin idees polítiques”. “És propi de règims autoritaris”, ha dit.

Roger Torrent ha volgut llegir una declaració en un acte vestit de solemnitat i amb els familiars dels polítics presos a les primeres files, i amb la presència de diputats de JxCat, ERC , els comuns i la CUP. El president del Parlament ha criticat “l’atac al cor de la democràcia” que suposen els darrers empresonaments de diputats independentistes, i ha considerat que davant d’això “ningú pot restar indiferent”. “Ens interpel·la a tots els que estimem la democràcia, la justícia i la llibertat, amb independència de les opcions ideològiques de cadascú”, ha dit. I és per això que ha cridat a combatre “els atacs als drets polítics i civils”.

“No ens han obligat a suspendre un ple o una investidura, han suspès la democràcia. Ja n’hi ha prou. Han suspès la democràcia, i només podrem recuperar-la des de la fermesa i la unitat de tots els demòcrates”, ha etzibat contundent el president del Parlament. Basat en aquesta premissa, Torrent ha llençat una idea que creu necessària per als “durs moments” que es viuen a Catalunya. “No els vull proposar retòrica, els proposo dignitat. No els demano laments, els demano respostes. Els insto a formar, des d’ara mateix, un front unitari en defensa de la democràcia i dels drets fonamentals; un front transversal, basat en el respecte de la pluralitat; una aliança de tots els demòcrates per a exigir i aconseguir la llibertat de les persones perseguides per haver posat en mans de la ciutadania les decisions sobre el futur polític d’aquest país”, ha sentenciat.

I és que per a Torrent, l’empresonament dels independentistes “és injust, és innecessari, és indigne d’un país democràtic, i és propi d’un règim autoritari”. Per aquest motiu, el president considera que Catalunya viu ara mateix un “context d’involució democràtica sense precedents”.

Per al president, la lluita no és entre Catalunya i Espanya ni entre independentistes i constitucionalistes. “Aquest, el que vivim, no es un embat de banderes sinó de valors universals”, ha dit. És per això que Torrent ha volgut “emplaçar als demòcrates de la resta de l’Estat, d’Europa i del món” a “fer costat” als catalans”. “Que siguin solidaris amb nosaltres, com nosaltres ho hem estat tantes vegades en la defensa de la pau i la llibertat. La sensació d’indefensió i d’injustícia és molt gran. Però la resposta, ara més que mai, ha de ser cívica, pacífica, democràtica i massiva. I ha de ser política. Posem la política al centre. Ara, és l’hora de la política”, ha etzibat el president de la cambra.

Per últim, Torrent ha volgut enviar també un “missatge de profunda esperança”, assegurant que si els demòcrates “actuen conjuntament des de la societat civil i les institucions, si es persisteix i es manté la fermesa, no només s’aconseguirà posar fi a les imposicions i la repressió sinó que es podrà aspirar a construir un país millor, més just i més lliure”. “Ara més que mai, visca la democràcia i visca Catalunya”, ha dit per tancar el seu discurs.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha suspès el ple de la segona sessió d’investidura del candidat, Jordi Turull, aquest dissabte al matí. Ha volgut donar, però, un torn de paraula de 15 minuts a tots els grups parlamentaris. En l’inici de l asessió, Torrent ha constatat que el ple “no es pot celebrar” perquè Turull torna a estar empresonat des d’aquest divendres, però ha asseverat que donada l'”excepcionalitat” del moment “cal parlar”. “Si actuéssim com si res es normalitzaria una situació de repressió, i ni la dignitat de Turull ni la d’aquesta institució no s’ho mereixen”, ha remarcat. Just després, el líder del PPC, Xavier García Albiol, ha demanat la paraula per demanar a Torrent que desconvoqués ja el ple, reunís la Junta de Portaveus i convoqués un ple extraordinari per dur a terme el debat, ja que entén que no pot fer-se en la sessió d’investidura: “No és acceptable, això és un frau de llei”. Torrent s’hi ha negat, i els quatre diputats del PPC han abandonat el saló de plens.

Foto: Marc Rovira / ACN

Periodista.