Diuen que les segones parts no acostumen a ser bones. I en el cas de la descontaminació del pantà de Flix, això es vol evitar. Després d’una primera fase dels treballs millorable, quan s’està ultimant la segona fase de les obres per extreure les 80.000 tones de llots contaminats que encara queden a l’embassament, l’Ajuntament reclama controls d’aire a Acuamed. La plataforma FlixNet també exigeix més suport de l’administració en el control atmosfèric i per garantir la salut dels treballadors i els veïns.

Al 2013 van començar els treballs de descontaminació del pantà de Flix, una de les obres en l’àmbit mediambiental més important al sud d’Europa. Cinc anys després, al fons de l’embassament encara queden 80.000 tones de llots contaminats. Entremig, el projecte es va donar com acabat i ha estat esquitxat per la trama de corrupció dins de la societat Acuamed, responsable de l’obra, i la subcontractista FCC. Precisament, la investigació judicial i altres traves burocràtiques impedeixen la represa de la neteja, que ja ha estat adjudicada a una nova empresa.

Tot i que tant Acuamed com FCC van donar per finalitzats els treballs a finals del 2015, mesos després -quan va aflorar la trama de corrupció- es va descobrir que encara restaven al fons de l’embassament unes 80.000 tones de llots contaminats, fet que suposaria prop d’un 10% del total de llots que s’havien d’extreure segons el projecte.

En el cas de Flix, alguns directius d’Acuamed, entre ells el màxim responsable de l’obra, Pablo Martín, haurien acceptat suborns a canvi d’afavorir l’empresa adjudicatària FCC a efectuar uns treballs que es quedaven a mitges o es feien sense els criteris tècnics adequats.

Des de la nova direcció d’Acuamed, es pretenia reiniciar els treballs de descontaminació el passat estiu amb una nova empresa adjudicatària, Tragsa, però la investigació judicial i el procediment d’arbitratge entre Acuamed i FCC impedix que les obres es puguen reprendre.

Segons publicava el diari El País, FCC es nega que Tragsa puga accedir a la descontaminació mentre estigue en curs l’arbitratge entre les dos parts. Des de l’adjudicatària defensen que l’informe tècnic del CIEMAT que manté que encara hi ha 80.000 tones contaminades al pantà és incorrecte. Segons l’empresa, “s’utilitzen sondejos duts a terme fora de l’àrea de dragatge i, per tant, que no estava inclosa als treballs”. L’empresa ha encarregat els seus propis estudis al CSIC i a una consultora privada, que podrien fer-se públics en les properes setmanes.

En aquest context, a Flix no volen que a la segona fase de descontaminació del pantà de Flix es repeteixin les mateixes incerteses que durant la primera part. Es van registrar episodis de fortes olors i l’Ajuntament va assumir el cost d’estudis per controlar l’aire. Ara es reclama a Acuamed un major control de les emissions atmosfèriques. Tant des de l’Ajuntament com des de la Plataforma FlixNet, que alerten que els llots que queden al fons del pantà serien els més contaminants.

Autor:

Periodista.