Col·lectius professionals, sindicats, institucions, partits polítics i un àmplia majoria social donen suport aquest 8 de març, dia mundial de la dona, a les reivindicacions per assolir la igualtat laboral i social i protestar contra la violència masclista. La vaga feminista es segueix a més de 170 països d’arreu del món i al nostre país es viurà una mobilització sense precedents que cerca marcar un punt d’inflexió en la lluita pels drets de les dones.

Els sindicats UGT i CCOO han convocat aturades de dues hores als centres de treball. Per a les jornades partides i continuades en torn de matí, la vaga serà des de les 11:30 hores a les 13:30 hores; per a les jornades continuades en torn de tarda, la convocatòria començarà a les 16:00 hores fins les 18:00 hores. Els sindicats majoritaris consideren que amb aquesta mobilització es poden sumar més dones, ja que en molts casos no es podrà secundar amb una vaga de 24 hores.

En canvi, el Comitè per la vaga del 8 de març (integrada per col·lectius feministes, associacions i sindicats con la CGT o CATAC) sí donen suport a la vaga de 24 hores, com fan altres comissions feministes i organitzacions d’arreu de l’Estat. Totes dues vagues són legals, per tant, totes les que s’hi vulguin sumar tenen el dret a fer-ho. A banda, també es proposa una vaga de cures domèstiques, de consum i d’estudiants.

Pels homes, la participació es limita a facilitar que les dones puguin fer vaga, assumint les tasques de cura o oferint-se a assumir els serveis mínims a la feina, però també prenent part de les manifestacions al carrer.

Les mobilitzacions a l’Ebre

A les 12 del migdia s’ha convocat concentracions davant de les portes dels ajuntaments. Així, a Tortosa o Amposta, els sindicats majoritaris i els representants institucionals, conviden a les treballadores a sumar-s’hi. La principal mobilització serà a les 18 hores, a la Plaça Barcelona de Tortosa. La Comissió per la Vaga Feminista del 8 Març ha convocat una concentració que preveuen que sigui la principal mobilització del dia. Com a gest simbòlic, el pont de l’Estat de Tortosa es va il·luminar de violeta aquesta nit.

Què es demana?

La reivindicació d’aquest 8-M té múltiples fronts. El principal és per la igualtat salarial. Per fer la mateixa feina, les dones cobren de mitjana a Catalunya un 24% menys que els homes. El 75% dels contractes que es fan a dones són parcials o temporals. Per això hi ha unanimitat en reclamar polítiques que obliguen a les empreses a fer plans d’igualtat.

També existeix la desigualtat en els estudis superiors. Tot i que hi ha més dones que homes graduades, només són el 10% les que cursen estudis tecnològics, com informàtica i les enginyeries, les carreres que els experts consideren que tindran més oportunitats en el futur.

Una altra clau de la jornada és fer visible el treball que és invisible: el domèstic i el de cures. Molts col·lectius reclamen que les feines de casa o la cura a familiars dependents tingui un reconeixement legal o inclús que pugui cotitzar a la seguretat social. També s’exigeix una igualtat real amb els homes pel que fa als permisos laborals per paternitat, ja que majoritàriament són els dones les que són penalitzades. I és que el 90% de les excedències per cuidar els fills els demanen les dones.

Finalment, l’última lluita d’avui és contra la violència masclista. Com apunta un estudi de la URV, el 54% de les dones admeten haver estat víctimes d’alguna agressió però només el 4% dels homes reconeixen haver agredit una dona. Una altra dada: només el 10% de les agressions masclistes es denuncien. La vaga del 8 del març recull els moviments com el #MeToo que en els últims mesos està trencant el silenci de moltes dones que han patit assetjament sexual en l’àmbit laboral i personal.

Alteracions i serveis mínims

Pel que fa al transport de viatgers urbà i interurbà, el servei de Rodalies i Regionals de Catalunya operat per Renfe serà del 33% durant tot el dia. Els trens de Llarga Distància convencional i d’Alta Velocitat tindran un servei mínim del 72%. Pel que fa als Avant, el serveis essencials són del 65%. En els centres docents públics i privats no universitaris i llars d’infants hi haurà una persona de l’equip directiu per centre de treball, entenent-se com a tal la persona titular de la direcció, del cap d’estudis, de la secretaria o de la coordinació pedagògica del centre. A més del personal esmentat, per a l’ensenyament infantil i primària (de 3 a 12 anys) es requereix 1 docent per cada 6 aules.

La radio i la televisió públiques tindran uns serveis del 50% dels continguts habituals dels seus canals, emissores i portals pel que fa a la producció i emissió de programació informativa. La programació de Canal Terres de l’Ebre mostrarà el suport a la reivindicació per una igualtat real i efectiva de les dones i els homes.

Periodista.