La versió oficial difosa fins ara era que amb els coneixements tècnics que hi havia, no es podia preveure que la injecció de gas provoqués els sismes. És el que va concloure l’estudi  encarregat al Massachusetts Institute of Technology (MIT) i la Universitat de Harvard. Per això, no se’n culpava a l’empresa promotora, Escal UGS. 

Tot i que el ministre no ha donat detalls sobre aquest “error de disseny”, la seva menció per primer cop capgira aquesta justificació. El que no ha canviat en el guió del govern del PP és culpar al govern socialista de Zapatero del fiasco del Castor per haver impulsat el projecte. 

A l’espera de si el govern espanyol concreta aquests errors, això podria obrir la porta a exigir responsabilitats a la concessionària, la qual va rebre una indemnització multimilionària ara suspesa pel Tribunal Constitucional. El mateix decret anul·lat en part pel TC, preveia que el govern espanyol es reservava el dret, al llarg dels deu anys següents, a reclamar responsabilitats a la concessionària pels “eventuals vicis o defectes” que poguessin presentar les instal·lacions.

El ministre, d’altra banda, ha tornat a donar allargues a la demanda de desmantellament immediat de les instal·lacions, després que el Congrés es pronunciés a favor fa una setmana. “Quan ens diguin els tècnics que tenim la possibilitat ho farem. No en fem una qüestió política. Deixem que els enginyer segueixin treballant”, ha respost Nadal a les demandes del diputat d’ERC Jordi Salvador d’un calendari concret per desmantellar la plataforma del Castor. 

 

 

Periodista.