Visitar vaques i vedells que pasturen i viuen al peu de la Serra de Cardó; gaudir d’una passejada entre els camps riberencs de cirerers o olorar un aubergi encara penjant del seu arbre; tastar un formatge de cabra mentre contemples com es muny la llet d’on surt; deixar-se hipnotitzar per les abelles mentre poses el dit al pot de mel; o realitzar un tast de vi i oli mentre comparteixes xerrada amb els seus productors… Aquestes són algunes de les propostes que aquest cap de setmana es poden fer a la Ribera d’Ebre, dins la iniciativa Benvinguts a Pagès que per segon any consecutiu se celebra arreu del país per donar a conèixer les explotacions agràries.

En aquesta edició són sis les explotacions de la Ribera d’Ebre que a partir de divendres, i durant tot el cap de setmana, obren les seves portes als visitants: Biopaumerà, Formatgeria Laura i Los Bordissets de la Rafaela a Rasquera; La Cistella de l’Ebre de Miravet, Molí de Rué de Vinebre i Somper de Flix. “Per nosaltres és una bona portunitat per donar a conèixer les nostres explotacions, els nostres productes i la nostra feina, que coneguin el nostre dia a dia al camp, que vegin lo be que viuen els animals, que els puguin tocar, que els vegin mamant i amb una mica de sort fins i tot podran veure el naixement d’un vedell, que està a punt… a punt de néixer”, explica Joan Pallisa, ramader que es dedica a la cria de vaques a Rasquera i que participa de la iniciativa per primer cop. D’altres ja van participar l’any passat amb una bona afluència de públic, i enguany repeteixen, com el cas de la Núria Guerrero de Somper, una explotació apícola que obres les seves portes a Flix: “Els tallers d’espelmes estaven pensats inicialment per als nens però també van fer-lo molts adults, la gent s’hi va bolcar molt”, explica d’una iniciativa pensada per a tots els públics, especialment el familiar

Sinergies i oferta turística complementària

A més dels productors agrícoles, que ensenyaran els seus camps, ramats i obradors, altres empresaris turístics de la comarca s’han sumat al Benvinguts a Pagès. Així la iniciativa és una bona oportunitat per conèixer la Ribera. Tres establiments oferten allotjament amb descomptes, com el Càmping i alberg Tivissa, la Casa del Castell de Móra d’Ebre o el 7 de Ribera, un hostal on a més es podrà degustar la clotxa, un esmorzar típic de pagès, i tastar productes locals, que també serviran de base per al menú que proposa el Restaurant Gastronòmic La Creu,. Tot plegat amb la visita que proposa per diumenge la Reserva Natural de Sebes per conèixer pràctiques agroecològiques de conservació de la biodiversitat i el paisatge d’oliveres centenàries i de producció d’oli i mel. L’objectiu de les visites, gratuïtes, és donar a conèixer la  comarca i l’oferta d’interior, lligada al patrimoni natural, agrari i el riu. I és que Benvinguts a Pagès “és una bona manera de mostrar una altra cara de la realitat de la Ribera d’Ebre, que també aposta pel sector agrícola i turístic”, diu la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, qui també destaca les sinergies entre els productors i empresaris implicats i la col·laboració entre ells, i també amb el sector públic” com un input essencial per “tirar endavant de manera col·lectiva tots plegats, com a comarca”. 

Tot plegat, és una iniciativa de la Generalitat, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació -a través de Prodeca-, del Departament d’Empresa i Coneixement -a través de l’Agència Catalana de Turisme-, i de la Fundació Alícia, amb el suport de l’àrea de dinamització econòmica del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. 

https://www.youtube.com/watch?v=nnRO8D8w9BM&feature=youtu.be

Periodista.