El 30 de març farà un any que va obrir el centre d’inspiració turística Ebreterra a Deltebre. El centre, amb una inversió d’1,5 milions d’euros per part del Consell Comarcal del Baix Ebre, havia de ser el referent turístic de la comarca com a centre de projecció turística, de formació i de professionalització del sector turístic i gastronòmic, entre moltes altres coses. Un any després, la realitat és que el centre està, actualment, oferint un “servei de baixa intensitat”, segons ha reconegut el president del Consell Comarcal, Daniel Andreu. “És un espai que, per la seua entitat, té algun problema de sostenibilitat en el seu manteniment diari” i és per això que el Consell està mirant de reestructurar “la despesa general en turisme del Consell”, que s’ha de fer càrrec del manteniment de la via verda i el GR-92, a més a més de l’Ebreterra.
Compartir la gestió
Entre les opcions que hi ha damunt la taula per garantir la viabilitat i sostenibilitat d’Ebreterra hi ha l’oferta que ha fet l’Ajuntament de Deltebre de compartir la gestió d’aquest centre. “Hem fet una proposta de gestió compartida i estem esperant una resposta”, va reconèixer l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, en el darrer ple municipal i en resposta a una pregunta de la CUP. El mateix Soler va ser l’artífex de l’Ebreterra com a president del Consell del Baix Ebre en l’anterior legislatura i, segons va assegurar, el problema d’Ebreterra no és de sostenibilitat, sinó de gestió: “Ja vam dir el dia que va ser inaugurat que les coses no són cossos, sinó essències i el que s’ha de buscar són continguts”, va assegurar Soler. Davant aquesta oferta de gestió compartida, el president del Baix Ebre ha assegurat que “l’interès en col·laborar amb l’Ajuntament de Deltebre és màxim”, però ha recordat que “es tracta d’un espai que està obert a tots els municipis de la comarca; entre ells, també Deltebre, però no podem donar-li exclusivitat”. Andreu ha explicat que el Consell està fent una “acurada anàlisi de les possibilitats jurídiques que tenim per compartir l’ús de l’Ebreterra amb altres administracions”, ja que ha recordat que els terrenys on està ubicat el centre són de l’Estat i van ser cedits al Consell Comarcal per poder fer-hi l’Ebreterra i que és possible que fins i tot s’haja de revisar el conveni que es va signar amb l’Ajuntament de Deltebre per definir l’ús de l’espai.
Potenciar ebreterra
Segons Andreu, actualment, Ebreterra continua obert i s’està treballant en la programació anual del centre, ja que ha assegurat que la voluntat de l’actual govern del Consell és “potenciar” l’Ebreterra i que “siga un espai en ple ús, que tinga una activitat molt diversificada i que servisca de punt de trobada per a actuacions turístiques”