Les cinc demandes que exigeix la  Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) són la dació en pagament, el lloguer assumible, stop desnonaments, l’habitatge social i els subministraments garantits. Néstor Yuguero és el ciclista que s’ha marcat com objectiu recórrer tot l’Estat Espanyol per difondre aquestes reivindicacions.

Tortosa ha sigut un dels primers municipis on s’ha aturat des de que va arrencar dimecres des de Ripollet. Després continuarà pedalejant per tota la costa del mediterrani fins arribar a Sevilla, ciutat on acabarà el primer tram. La segona etapa sortirà des de la capital andalusa i arribarà fins La Corunya. La tercera, i última, serà la del retorn a Barcelona. Durant el recorregut visitarà les diverses seus de la PAH que han mostrat el suport a la iniciativa.

A la seua arribada a la capital del Baix Ebre, Yuguero ha agraït les mostres de suport i s’ha mostrat esperançat per aconseguir que el Govern Espanyol aprovi al març la ILP d’habitatge, impulsada per la PAH.

El Parlament de Catalunya ho va fer al juliol de 2015 per acabar amb la pobresa energètica i l’emergència social de famílies sense habitatge. Ara els tres impulsors d’aquesta llei: la PAH l’Alianza contra la Pobreza (APE) i l’Observatorio DESC volen garantir que s’aplique i que arribe a la resta de l’Estat Espanyol.

Entre d’altres aspectes s’obliga a les entitats bancaries a garantir un habitatge a les famílies desnonades, cedir a l’administració pisos buits, i a les companyies subministradores  a consultar a serveis socials abans d’executar qualsevol tall de subministraments bàsics. 

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez