Diumenge hi deu haver una manifestació a Amposta perquè dimecres al Parlament es van fer molt visibles els nusos antitransvasistes entre ses senyories. Tant la CUP com Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) van presentar sengles interpel·lacions al Govern sobre la gestió de l’aigua.

El primer en aparèixer va ser el cupaire Sergi Saladié, que només arribar al faristol hi va penjar una samarreta de la PDE, acte que no va agradar a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que li va demanar que no es repetís. I mentre Puigdemont pel matí parafrasejava Gil de Biedma en lo de que la independència va en serio, Saladié citava Manolo Tomàs en lo de què al final tots els governs acaben volent fer transvasaments.

El cupaire va reclamar “revisar regadius i tancar portes a qualsevol transvasament” perquè “lo que no volem de Madrid també ho hem d’aplicar a casa nostra”. Va demanar respectar els cabals ambientals i exigir a Aquamed que faci alguna cosa bé a Flix. I que ho faci ràpid. Saladié també va cridar a participar a la manifestació d’Amposta en què “les Terres de l’Ebre lluitaran per la seua dignitat”.

Per la seua part, Hortènsia Grau (CSQEP) va integrar el nus en la seua vestimenta per parlar de polítiques d’aigua. I amb tota elegància li va dir al Govern que lo que critiquen de Madrid ho estan aplicant ells a Catalunya. “El pla de conques internes incorre en els mateixos incompliments”. Grau va assegurar que el pla preveu uns “cabals ambientals 40% menors” dels marcats pel pla 2009-2015, i que tampoc s’adequa a les directives comunitàries. La diputada ecosocialista va recriminar al Govern no haver presentat la Xarxa Natura 2000 i va augurar que a la manifestació segur que hi trobarà vells coneguts però també recents convertits a la causa antitransvasista.

L’encarregat a respondre a les interpel·lacions va ser el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.  Mà estesa: “Fins fa poc, les politiques es preocupaven per recursos i demandes. Aquest govern vol encapçalar la nova cultura de l’aigua”. Una bassa d’oli: “el primer a garantir és el cabal ambiental”, citacions a la PDE i a la base científica de la lluita, “desenvolupament sostenible”, “millora dels ecosistemes”, “créixer sense hipoteques”… I no va obviar alguns dels temes espinosos, com uns “regadius adequats i ben concebuts” perquè “si hi ha confrontació entre usos i interessos no ens en sortirem”. També va assegurar que la revisió del pla de conques internes “no contempla cap transvasament” però va subratllar que aquestes conques “requereixen aigua” perquè pateixen un “dèficit hídric”.