El Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), organisme del Departament de Salut que es fonamenta estrictament en criteris tècnics i no polítics, ha volgut respondre a les afirmacions dutes a terme aquest matí en roda de premsa pels responsables de l’Ajuntament de l’Aldea. Tant l’alcalde, Xavier Royo, com la primera Tinent d’Alcaldia i diputada al Parlament per Junts, Irene Negre, han denunciat el que consideren un abandonament de serveis al municipi a partir de l’aplicació del nou concurs públic de transport sanitari, que va veure ratificada tot just ahir la seva adjudicació definitiva. L’empresa adjudicatària pel que fa a lot de les Terres de l’Ebre ha estat SANIR Movilidad Sanitaria, SL.
Des del SEM s’han rebatut el seguit de denúncies llançades des de l’Aldea posant damunt la taula el salt de qualitat que suposarà l’entrada en funcionament de la nova concessió del transport sanitari tant al territori com al conjunt del país. Entre altres coses perquè l’anterior adjudicació prenia com a referència dades corresponents al període 2012-2013, mentre que a l’hora de fixar les bases per al concurs resolt a principis d’enguany “s’ha tingut en compte la societat actual aplicant les dades de derivació de pacients i fluxos. Fins i tot hem encarregat un estudi a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya perquè ens marqués amb una gamma de colors els espais que calia potenciar. I si hi ha alguna zona reforçada, és precisament la de les Terres de l’Ebre”. Aquest concurs ha estat, de fet, el més elevat pel que fa a quantitat econòmica tret a licitació per la Generalitat, al voltant de 2.000 milions d’euros, amb la màxima atenció des de l’administració tant als detalls jurídics com a les prestacions que s’esperen.
Així ho han assenyalat a ebredigital.cat fonts del SEM, que han assegurat la “millora” de servei tant a l’Aldea com a la resta del territori amb la posada en marxa del nou disseny. Si anem a pams cal començar pels localismes. Negre etzibava en roda de premsa que “no podem renunciar a cap de les dues ambulàncies medicalitzades que tenim a hores d’ara, ni a la de l’Aldea ni a la de Roquetes, ja que la nova distribució farà que la de l’Aldea deixi l’operativitat en ambulància medicalitzada, i d’un equip en faran dos distribuïts a la resta del territori”.
Aquesta és la premissa de sortida. I des del SEM s’esmena amb contundència. En primer lloc, diferenciant dos conceptes clau: el de la Unitat de Suport Vital Bàsic, que incorpora dos tècnics en emergències sanitàries -un grau mitjà que garanteix formació sanitària suficient per a fer front als primers auxilis-, i el d’Unitat de Suport Vital Avançada. Aquesta darrera disposa d’equipament ‘premium’ i una combinació variable de personal que bascula entre tècnic més infermera; tècnic més informarà més metge i un ‘últim combo, el de tècnic més metge i pilot, copilot, metge i infermera, en el cas de l’helicòpter medicalitzat (que seguirà tenint base a Móra d’Ebre).
Aquest és l’escenari general. A partir d’aquí els matisos de campanar. “Fins ara a l’Aldea hi havia una Unitat de Suport Vital Avançat, amb un tècnic en emergències sanitàries, infermera i metge. Ara què fem? Doncs posem dos vehicles. A l’Aldea tindran una unitat amb un tècnic i una infermera. I a més, ubicarem a Amposta una ambulància amb un tècnic i un metge, que disposarà també d’un vehicle propi per a poder desplaçar-se independentment”. L’avantatge en aquest cas és que “no estarà lligat a una ambulància, sinó que podrà actuar de manera independent estabilitzant un ferit i desplaçar-se posteriorment a atendre una altra emergència. Així ens assegurem una doble cobertura si una de les ambulàncies està prestant algun servei”.
Des del SEM es precisa que la distància entre l’Aldea i Amposta és mínima, i que amb aquesta estructura tot el territori guanya en criteris com eficiència, versatilitat i temps de resposta. Entre altres coses perquè les unitats de suport vital avançades amb base a les Terres de l’Ebre passarem de quatre a sis: Roquetes (que, per tant, es mantindrà); Santa Bàrbara (una nova ubicació que comptarà amb tècnic i infermera); Amposta; Móra d’Ebre; l’Ametlla de Mar i l’Aldea. “Amb el nou concurs tindrem cada dia 48 hores més de suport vital avançat i 10 homes més al dia de suport vital bàsic”, remataven des del SEM.