Foc creuat entre els professionals del Servei d’Acompanyament a les Víctimes de Delictes de violència masclista SAVD)) als Jutjats i el govern de la Generalitat. Els primers han acusat el Departament de Justícia, per mitjà d’una nota de premsa, de fer desaparèixer el servei després d’anunciar la rescissió de la licitació amb l’empresa del tercer sector INTRESS, que és la concessionària des de 2018. “En aquesta data, el departament va haver d’externalitzar aquesta atenció que feien les Oficines d’Atenció a la Víctima per manca de recursos humans propis”, recorden, afegint que la decisió no només “tanca la possibilitat a cap procés d’internalització”, sinó que afegeix “un canvi en el perfil professional que impossibilitarà que les tècniques del SAVD puguin incorporar-se al nou equip, en el cas d’una ampliació mitjançant convocatòria pública, perquè el requisit serà ser treballadora social”. Es dona el fet que “la major part de les professionals que hi treballen des de 2018 -una quarentena de persones, majoritàriament dones-, som criminòlogues, psicòlogues i educadores socials”. La incorporació de nous professionals “sense experiència” en l’acompanyament a les víctimes del delicte en seu judicial provocarà una major revictimització i suposarà un impediment en la lluita contra la violència institucional, etziba el comunicat dels professionals del SAVD,
El posicionament de Justícia
Des de Justícia, i també per mitjà d’una nota, defensen que l’objectiu d’aquest canvi és “millorar l’atenció a les víctimes, evitant l’eventual revictimització que pot implicar que hagin de ser ateses des de serveis i professionals múltiples, alhora que afavoreix que els òrgans judicials i altres òrgans i serveis especialitzats identifiquin de manera clara les Oficines d’Atenció a les Víctimes del Delicte (OAVD) com a punt de referència del Departament en l’àmbit de l’atenció a les víctimes”.
El procés passa “per la incorporació de 41 nous professionals que s’afegiran a la plantilla de les OAVD i rebran formació ajustada a la tasca encomanada. El personal especialitzat es dedicarà de forma exclusiva a atendre les víctimes d’aquest grup de delictes i donar resposta a les demandes d’actuació dels òrgans judicials de tots els partits judicials de Catalunya, tant en actuacions urgents com programades”.
La reorganització també garantirà “l’assistència a les víctimes de violències sexuals durant la primera compareixença en seu judicial, un servei que fins ara no tenia cobertura. D’altra banda, s’optimitzarà l’organització dels efectius i la coordinació entre professionals i àrees”, exposen des del departament.