L’ajuntament de Tortosa s’ha desfet d’una de les grans cicatrius urbanes que restaven per cohesionar la ciutat amb la signatura de l’acord amb ADIF pel traspàs de titularitat dels antics terrenys de Renfe a canvi de 864.287 euros, una quantitat significativament menor (un 77% menys) a la pactada al 2006 per l’alcalde socialista, Joan Sabaté, i que pujava a 4 milions d’euros. Una xifra que es va tornar inassumible a partir de l’esclat de la crisi del 2007 i que va estar supeditada a negociacions posteriors pròpies d’una partit de tennis durant anys, sense resultats. L’exbatlle ha estat precisament avui present en la roda de premsa convocada a la capital del Baix Ebre en la seva condició de subdelegat del govern espanyol, juntament amb l’alcaldessa, Meritxell Roigé, i el secretari general d’Infraestructures, Xavier Flores. El també exalcalde i actual diputat del PDeCAT a Madrid, Ferran Bel, que va protagonitza durant el seu pas per la casa gran nombrosos intents de reavaluar els costos per a les arques municipals a la baixa, ha afirmat per mitjà del seu compte de Twitter sentir-se “molt content” per la recuperació dels terrenys “a un cost raonable. Tot costa, en ocasions més del desitjable, peró la política es això , perseverança, constància, negociació, i acord”, afegia.
Vint-i-sis anys després que les vies que creuaven Tortosa quedessin en desús per la nova línia València-Tarragona, el conveni signat permetrà a l’ajuntament l’adquisició de dues parcel·les que sumen un total 18.405,45 metres quadrats d’antic sòl ferroviari, propietat Adif, per a la seva posterior integració urbanística. L’adquisició es durà a terme via expropiació, d’acord amb la llei de Patrimoni de les administracions públiques, segons una valoració prèvia dels sòls duta a terme de forma consensuada entre totes dues parts.
Amb aquest acord, Adif es compromet, juntament amb l’acceptació del preu just acordat, a la retirada completa de les instal·lacions i elements ferroviaris de les parcel·les definides, i a la posada dels béns a la disposició de l’ajuntament en el moment del pagament.
Per part seva, l’ajuntament, juntament amb l’abonament del preu just acordat per a l’expropiació, tramitarà una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) per a adequar l’àmbit als usos futurs, on desenvoluparà l’ordenació a través del Pla de Millora Urbana d’acord amb els criteris consensuats entre les parts. A més, lliurarà a Adif una zona d’uns 800 m² destinada a aparcament de l’estació i habilitarà uns 100 m² davant de l’edifici de l’estació com a zona d’estacionament per a emergències.
Flores s’ha felicitat pel fet que la ciutat frecuperi aquest espai: “Adif tenia un deute amb Tortosa. Calia que poguessem retornar a la ciutat aquells terrenys que vam agafar en el seu dia perquè ho necessitàvem per al servei ferroviari, i que ara es puguen transformar en allò que són: uns terrenys urbans”, ha assenyalat.
I ara què?
Els usos per als terrenys contemplats dins del POUM són de caràcter comercial, residencial i de zona verda, i des del consistori es treballa amb un nou projecte per a l’avinguda Generalitat, que permeti unificar els terrenys de Renfe amb aquesta via i el parc Teodor González. Tanmateix, Roigé ha avançat que “mentre no es desenvolupen els terrenys, des de l’Ajuntament construirem dos aparcaments en superfície: el primer, amb un centenar de places i, el segon, amb 250 llocs. A més, hi haurà més de 30 places per a vehicles de dos rodes. Més aparcament per als veïns i per al comerç”, explicava l’alcaldessa, deixant clar que “avui és un dia molt important per a Tortosa” perquè tanca una carpeta pendent i possibilita connectar “el Centre i el Temple i urbanitzar i donar un nou impuls a la zona”.
L’alcaldessa també ha volgut agrair la tasca duta a terme durant les negociacions “tant a l’anterior secretari d’Estat, Pedro Saura”, com a “la secretària d’Estat, Isabel Pardo de Vera, com especialment a l’actual secretari d’Infraestructures, Xavier Flores”.